13 aditivi alimentari gasiti in cerealele rafinate pentru copii

0

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu privind calitatea cerealelor rafinate. Studiul face parte din  Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in luna ianuarie anul curent, 73 de sortimente de cereale din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii micilor consumatori. Produsele analizate sunt fabricate sau distribuite de catre: Romania Hypermarche SA, Lidl Discount SRL, Rewe Romania SRL, Auchan Romania, Mega Image SRL, Dr. Oetker Ro SRL, Nestle Romania, Maryland Trading SRL, Dasco Distribution Concept SRL, Dijeo SRL, A&A Naturomedica Bio_Dietetic Group SRL, Haruz Exim SRL, Nutrivita SRL, Bio Mania SRL, Naponta Kft Ungaria, Elgeka Ferfelis Romania, Rommac Trade SRL, Lubella Polonia, European Food SA, Pirifan Distribution SRL, Sano Vita SRL si Star Foods EM SRL.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC Romania, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

  • Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
  • Analiza zaharului adaugat in acest tip de produs si impactul acestuia asupra greutatii corporale.
  • Identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.
  • Analiza denumirii produselor si al mentiunilor nutritionale si de sanatate atat din punctul de vedere al claritatii mesajului transmis consumatorului, cat si din punctul de vedere al respectarii prevederilor legale din actele normative aplicabile.
  • Analizarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Ingredientele regasite in compozitia cerealelor rafinate analizate sunt urmatoarele: faina de grau, faina de orez, faina de ovaz, faina de orz, faina de porumb, faina de patlagina, gris de porumb, tarate de grau, tarate de ovaz, fibre din ovaz, crupe de porumb, arpacas din grau, orez extrudat, fulgi de grau integral, fulgi de ovaz, extract uscat din malt de orz, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, ulei de palmier, ulei de shea, ulei vegetal de nuca de cocos, zahar, zahar brun, zahar de trestie, zahar invertit, sirop de glucoza si fructoza, dextroza, sirop de grau, melasa din trestie de zahar, sirop de glucoza, sirop de zahar caramelizat, sirop de malitol, lecitine, praf degresat de cacao, praf din suc de prune, pudra de ciocolata, germeni uscati de grau, amidon din grau, fulgi de nuca de cocos, fulgi de mere, rom, frisca, pasta de alune, pudra de capsuni, arahide, ciocolata neagra, cacao, unt de cacao, grasime de lapte, piure de capsuni, suc de capsuni, agenti de afanare, emulsifianti, conservanti, acidifianti, apa, amidon din porumb, sare iodata, gluten din orz, arahide, scortisoara, extract de ardei rosu, extract de rozmarin, extract de sfecla, extract de struguri, coloranti extrasi din fructe si legume, pudra naturala de roscove, inulina, lapte praf demineralizat, carbonat de calciu, acid folic, colecalciferol, clorhidrat de tiamina, riboflavina, nicotinamida, pantotenat de calciu, premix de vitamine si minerale, grasime vegetala nehidrogenata de cocos, stafide, curmale, seminte de floarea soarelui, seminte de in, aroma de ciocolata, aroma de vanilie, aroma de fructe, aroma de miere, aroma de scortisoara, aroma de lamaie, aroma de fructe de padure, aroma de portocale, aroma caramel, aroma de fructe, aroma de mar si ulei de turnesol.

La 62% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale in compozitia acestora

Numai la 38% dintre produsele analizate s-au folosit cereale integrale, adica macinisuri din bobul intreg sau fainuri dietetice, la fabricarea cerealelor rafinate, procentul de fainuri dietetice fiind cuprins intre 24% si 75%, dar si aceste produse au fost denaturate prin adaosul de arome artificiale, minerale si vitamine sintetice, zahar si aditivi alimentari.

Majoritatea produselor analizate au denumiri care induc in eroare consumatorul, creandu-i acestuia impresia ca anumite ingrediente mentionate in denumirea produsului se gasesc in cantitati semnificative.

Analiza zaharului adaugat in acest tip de produs si impactul acestuia asupra greutatii corporale.

Studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora. La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.

Una dintre cele mai controversate teme de discutie din ultima vreme este obezitatea la copii. Daca pana acum doar americanii erau „acuzati” de obezitate, in prezent problema a inceput sa se manifeste si in randul europenilor si, din pacate, afecteaza din ce in ce mai multi copii.

In cele 73 de produse analizate s-au identificat 13 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: fosfati de sodiu, dioxid de sulf, acid citric, metabisulfit de sodiu, polidextroza, mono si digliceride ale acizilor grasi, caramel, fosfat tricalcic, glicerina, guma arabica, complexe de cupru ale clorofilelor, carbonat de calciu, carmin, pectine si acid ascorbic.

  • E 120 – Carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.
  • E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
  • E 170 – carbonatul de calciu folosit ca regulator de aciditate, agent de antiaglomerare, emulgator, stabilizator si colorant. Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici. Poate cauza hipercalcemie, manifestata prin voma, dureri abdominale, stare mentala alterata, iar pe termen lung genereaza probleme renale.
  • E 220 – dioxidul de sulf folosit ca si conservant.Incetineste asimilarea vitaminei B1, poate produce dureri de cap, ameteli, provoaca afectiuni intestinale. Produce “astmul de sulfit” la persoanele sensibile.
  • E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti, incluzand reactii respiratorii la astmatici, soc anafilactic sau altfel de reactii alergice la persoanele sensibile. Doza zilnica acceptabila este de pana la 0.7 mg per kg de masa corporala.
  • E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care in cantitati mari poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si formarea calculilor la rinichi.
  • E330 – acid citric – Este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
  • E339 – fosfatii de sodiu folositi ca antioxidant natural mineral. Poate cauza alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
  • E341 – fosfat monocalcic se foloseste ca agent de solidificare. Poate provoca flatulenta.
  • E341(iii) – fosfatul tricalcic se foloseste ca agent de reglare a aciditatii, agent de intarire, agent de afanare si antiaglomerant. Poate cauza reactii alergice, tulburari ale tranzitului intestinal, oboseala, dureri de cap, oase si muschi.
  • E414 – guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.
  • E422 – glicerina sau glicerolul se foloseste ca umectant cu rol in pastrarea hidratarii cerealelor pentru a mentine in mod artificial prospetimea acestora. In industria alimentara, E422 este folosit si ca indulcitor, conservant si agent de ingrosare. Consumul de glicerol sau de alimente ce il contin poate produce dureri de cap, ameteala, balonare, greata, sete si diaree.
  • E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi – Aditivii E471 contin amestecuri de mono-di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina.
  • E 1200 – polidextroza este folosita ca agent de incarcare, corector de umiditate, ameliorator de textura, artificial. Poate avea efect laxativ. Interzis in hrana copiilor mici.

 „Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decat amestecuri de fainuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale si vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari si zahar in exces sub diverse forme, transformate intr-o pasta de cereale care la temperaturi inalte a fost transformata prin procesul de extrudare in forme atragatoare pentru micii consumatori. Cerealelele integrale au un continut ridicat de glucide, proteine, substante minerale, enzime si vitamine ( complexul B, PP si E ) in timp ce unele cereale rafinate contin pana la 50 de ori mai multe zaharuri decat cerealele integrale. Aportul ridicat de zahar in alimentatia din primii ani de viata a unui copil genereaza probleme mari de sanatate, cum ar fi obezitatea, care aduce si alte probleme de sanatate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2. Deci, consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu au cunostinte elementare de nutritie. Din pacate, nici societatea romaneasca nu ofera suficiente campanii de informare si educare bazate pe informatii clare si pe intelesul consumatorului obisnuit.” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

 

sursa

Share.

Leave A Reply