Alimente speciale pentru afectiuni si diete

0

Stii ce alimente speciale trebuie sa cumperi in cazul unei afectiuni, mananci sanatos? Vezi ce probleme sunt pe piata si in ce masura se rasfrang asupra clientilor!

Alimente pentru intolerante sau alergii, pentru diabetici, afectiuni oncologice si gastrice

Desi nivelul pietei de alimente speciale din Romania este inca foarte scazut, in ultimii ani s-a observat un trend ascendent in ceea ce priveste interesul romanilor pentru o alimentatie mai sanatoasa. In topul celor mai cumparate produse se regasesc si cele pentru intolerante sau alergii la gluten, lactoza, produsele pentru diabetici, afectiuni oncologice si gastrice. De asemenea, alimentele organice si produsele naturiste capata din ce in ce mai multa atentie in randul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos, precizeazal Maria Martac, director general al unuia dintre cele mai mari magazine online de pe piata locala.

Aproape toate produsele recomandate in afectiuni si diete sunt din import!

„Daca in alte tari europene produsele dietetice reprezinta deja o nisa foarte bine conturata in sortimentatia retailerilor, la noi situatia este inca la inceput de drum atat pentru producatori, cat si pentru retail. Dificultatile legistative existente la nivel de piata si in segmentul medical, lipsa sustinerii financiare a noilor producatori, cat si inexistenta bugetelor sociale si de sanatate pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni reprezinta unul dintre principalele motive pentru care Romania inca importa peste 90% din produsele de acest tip”, spune Maria Martac.

Majoritatea alimentelor speciale comercializate pe piata din Romania au un pret usor mai ridicat decat celelate produse din comert, caci nu au suport financiar ca in alte state din Europa. Acest segment evolueaza inca foarte lent in Romania si din cauza cererii scazute de pe piata de consum, cauzate de lipsa de educatie alimentara.

Greseala! Multi dintre romani, atenti la alimente doar cand se imbolnavesc. Care sunt cauzele

Peste 80% din populatia Romaniei sufera de cel putin o afectiune care impune un regim special de alimentatie, insa o foarte mica parte dintre romani tin cont de recomandarile medicale atunci cand vine vorba de nutritie.

„Cea mai mare problema cu care se confrunta romanii atunci cand vine vorba de alimentatie este legata in primul rand de mentalitate, marea majoritate a acestora acordand o atentie mai mare nutritiei doar in momentul in care se imbolnavesc sau atunci cand afectiunea pe care o au este deja intr-un stadiu foarte avansat. Principalele motive pentru care se intampla acest lucru sunt atribuite atat lipsei de timp, stresului intampinat la locul de munca, pretului mai ridicat al produselor, cat si a lipsei de educatie alimentara si a incercarilor celor mai multi de a pacali boala in stadiile ei incipiente”, a declarat Maria Martac.

Printre principalele afectiuni cu care se confrunta romanii si impun un nivel de constientizare mai mare in ceea ce priveste alimentatia se numara bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemiile, obezitatea, diabetul de tip II, afectiunile renale, hepatice si cele ale aparatului digestiv, dar si intolerantele alimentare.

Share.

Leave A Reply