APC: Pizza cu piele de porc, aroma de fum si 15 aditivi alimentari

0

Asociatia Pro Consumatori (APC) a efectuat un studiu privind calitatea sortimentelor de pizza in Romania.

  • La 94% dintre sortimentele de pizza analizate nu se mentioneaza tipul de faina folosita la realizarea blatului!
  • 81% dintre sortimentele de pizza analizate contin aditivi alimentari, adica E-uri, de la 2 aditivi alimentari pana la 15 aditivi alimentari!
  • 81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din tari ca Germania, Franta si Polonia!
  • 63% dintre sortimentele de pizza analizate contin nitrit de sodiu!
  • O portie de pizza, adica 150 de grame, contine pana la 2,3 grame de sare!
  • Pizza este un produs hipercaloric si hipersodic!
  • La numai 19% dintre sortimentele de pizza analizate producatorii mentioneaza separat compozitia blatului si a toppingului!
  • 19% dintre sortimentele de pizza analizate contin aroma de fum!
  • 13% dintre sortimentele de pizza analizate contin glutamat monosodic!

Studiul privind calitatea pizzei face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia Pro Consumatori (APC) trage un semnal de alarma cu privire la denaturarea legala a unor produse realizate in baza unor retete traditionale si, totodata, promoveaza un stil de viata sanatos, atragand atentia in privinta unor produse alimentare bogate in grasimi/ acizi grasi saturati, zaharuri, sare si aditivi alimentari cu un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Pizza este un termen latin, aparut in secolul IX, care inseamna „paine plata“. Termenul poate proveni fie din cuvantul grec ”pikte” (insemnand „coca framantata”), care in latina a devenit ”picta” si ulterior ”pitta”, asa cum a fost si este cunoscut si in limba romana (pita = paine), fie din termenii latinesti ”pinsa” (= a bate aluatul, de exemplu) sau ”picea” (inchiderea la culoare a preparatului in cuptor).

Este probabil cel mai raspandit aliment fast-food (termen englezesc internationalizat care indica alimentele preparate repede si alimentatia rapida) cel putin in Europa si America de Nord. Pizza este vanduta in stare de conservare (refrigerata sau congelata pentru coacere acasa) ori in stare coapta (proaspata sau rece), fie in bucati intregi, fie in portii. Este un aliment relativ uscat, deci nu pune probleme speciale de pastrare.

6 tipuri de pizza congelata analizate

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 16 tipuri de pizza congelata in vederea realizarii unui studiu privind calitatea acestora. 81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din tari ca Germania, Franta si Polonia!

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

  • Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
  • Analiza informatiilor nutritionale.
  • Identificarea substantelor chimice si a aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.
  • Identificarea unei alternative la pizza industriala: pizza realizata in casa.

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere

Principalul component al pizzei este blatul, preparat prin coacere din aluat de paine.

La 94% dintre sortimentele de pizza analizate nu se mentioneaza tipul de faina folosita la realizarea blatului!

Ingredientele pentru aluat sunt cele cunoscute: faina de grau, drojdie, apa, sare (si ulei). Intai se prepara aluatul, care se lasa la dospit, se mai framanta si se intinde subtire intr-o tava, se lasa la crescut, apoi se adauga ingredientele (intai un strat subtire de suc de rosii – sau chiar felii subtiri de rosii ori felii uscate -, pe urma celelalte ingrediente) si se da la cuptor, incins viguros mai devreme. Pizza este gata cand ingredientele (toppingul) capata semne de coacere. Fata de aceasta schema de baza sunt si alte variante, cu unele modificari referitoare la grosimea stratului, ordinea operatiilor s.a.m.d. Grosimea stratului grupeaza blaturile in trei categorii: subtiri (circa 5 mm), medii (5-10 mm) si groase (peste 10 mm), ultimele numite si „umplute“. In SUA, doua tipuri sunt dominante: New York (cu blat subtire si crusta) si Chicago (cu blat gros / adanc, „deep-dish“, pizza „umpluta“).

Ingredientele pentru umplutura (toppingul) contin cateva elemente „standard“, folosite la variantele traditionale, respectiv: rosii (suc, pulpa zdrobita, felii de rosii proaspete, felii de rosii uscate), ulei (de masline, de rapita, de floarea soarelui etc.), branza (pentru pizza napolitana originala se folosea la inceput numai mozzarella din lapte de bivolita, treptat au fost folosite tot mai multe sortimente de branzeturi diverse, de regula branzeturi cu pasta ferma, grase) si condimente. Daca in anii 1940 nu se folosea carnea la prepararea pizzei, astazi carnea se foloseste larg, in variate moduri, indeosebi mezeluri (speciale pentru pizza); se foloseste, de asemenea, carne de specii din cele mai diferite: pasare, vita, porc, vanat, reptile s.a. Pestele (mai ales hamsia) s-a folosit inca de mult ca ingredient, mai tarziu s-a raspandit folosirea ciupercilor (crude sau conservate); mai recent, chiar si ouale s-au adaugat pe lista ingredientelor pentru pizza, desi locul lor este notoriu in alte preparate inrudite. Fructele de mare fac deliciul amatorilor de ingrediente acvatice. O gama larga de vegetale (ceapa, usturoi, verdeturi, vinete, dovlecei, dar si ananas etc.) se adauga constant la lista ingredientelor pentru pizza. La acestea se adauga o lista consistenta de sosuri fie de utilizare mai larga, fie specializate strict pentru pizza. In afara de ingredientele mentionate mai sus, in sortimentele de pizza analizate s-au identificat: branza Edam, branza Maasdam, branza mozzarella, carne de vita fiarta, jambon fiert, salam calabrez, salam afumat de porc, salam Pepperoni, sunca de porc aburita, aroma, untura de porc, proteine vegetale hidrolizate, caramel, dextroza, maltodextrine, suc de lamaie, sirop de glucoza, amidon de grau, amidon din cartofi, amidonuri modificate, gris de grau dur, extract din malt de orz, extract de rozmarin, gluten de grau, faina de grau pregelatinizata, fibre de grau, pastarnac, dovlecel, ceapa prajita, ceapa la gratar marinata, otet din alcool, lapte praf integral, zer dulce praf, faina de malt prajita, maia de grau uscata.

Analiza informatiilor nutritionale

Obiectul analizei acestei sectiuni l-au constituit substantele cu rol energetic, adica lipidele, glucidele si proteinele, dar si continutul de sare din acest preparat congelat.

Valoarea energetica ce se obtine prin metabolizarea unei pizza variaza intre 633 kcal si 1037 kcal. Conform datelor furnizate de Societatea de Nutritie din Romania, un copil cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani are nevoie zilnic de 2490 kcal. In situatia in care ar consuma o pizza ar asimila aproape jumatate din necesarul de energie pentru o zi, fapt ce poate duce la depasirea cu mult a necesarului de calorii pentru o zi, avand in vedere si aportul energetic de la celelalte mese din timpul zilei. In felul acesta se explica statistica ingrijoratoare cu privire la valoarea ridicata a colesterolului in randul copiilor, astfel 1 din 25 de copii din Romania au colesterolul ridicat, fata de media europeana unde numai 1 din 200 de copii au valoarea colesterolului ridicat.Totodata, in Romania, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, principala cauza fiind alimentatia nesanatoasa.

Continutul de carbohidrati per pizza variaza intre 43 grame si 112,2 grame, in timp ce cantitatea de zahar adaugat variaza intre 12,07 si 22,44 grame.

Continutul de sare per 100 grame produs din produsele analizate variaza intre 0,86 grame si 1,33 grame. O portie de pizza, adica 150 de grame, contine pana la 2,3 grame de sare!

Greutatea neta a unei pizza variaza intre 300 grame si 440 grame. Deci, daca consumam o pizza putem asimila intre 3,35 grame sare si 5,85 grame sare. Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au o presiune sanguina mai mare si au un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care si-l procura dintr-o lingurita rasa de sare.

Cantitatea de lipide per pizza variaza intre 20,7 grame si 49,4 grame, iar continutul de acizi grasi saturati dintr-o pizza variaza intre 5,85 grame si 17 grame. Numeroase studii realizate in institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san.

Cantitatea de proteine per pizza variaza intre 19,4 grame si 38 grame.

In concluzie, pizza este un produs hipercaloric si hipersodic!

Identificarea substantelor chimice si a aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.

In cele 16 sortimente de pizza analizate s-au identificat urmatoarele categorii de substante chimice si aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: aroma de fum, arome, glutamat monosodic, azotat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, polifosfati, trifosafati, difosfati, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, eritorbat de sodiu, glucono-delta-lactona, carmine, stearoil-2-lactilat de sodiu, izoascorbat de sodiu si acetat de sodiu.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in sortimentele de pizza analizate, situatia se prezinta astfel:

  • 81% din sortimentele de pizza analizate contin aditivi alimentari, adica E-uri, de la 2 aditivi alimentari pana la 15 aditivi alimentari;
  • 63% din sortimentele de pizza analizate contin nitrit de sodiu;
  • 44% din sortimentele de pizza analizate contin fosfati (difosfati, trifosfati si polifosfati);
  • 44% din sortimentele de pizza analizate contin ascorbat de sodiu;
  • 38% din sortimentele de pizza analizate contin acid ascorbic;
  • 25% din sortimentele de pizza analizate contin eritorbat de sodiu;
  • 19% din sortimentele de pizza analizate contin aroma de fum;
  • 13% din sortimentele de pizza analizate contin cosenila;
  • 13% din sortimentele de pizza analizate contin glutamat monosodic;
  • 13% din sortimentele de pizza analizate contin sorbat de potasiu;

E120Carminul sau acidul carminic este un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila.

E202Sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

E250Nitritul de sodiu este un conservant artificial care se foloseste pentru inhibarea bacteriilor si pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a unor mezeluri si preparate afumate). Nitritul de sodiu este inclus de autoritatile europene si nord americane pe lista substantelor potential cancerigene, in special pentru tractul digestiv (stomac). E250 devine periculos in urma interactiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. In tari precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis.

E300Acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.

E452Polifosfatii pot provoca alergii, dereglari hormonale, boli intestinale si cresterea valorii colesterolului. Polifosfatii dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase, favorizand aparitia osteoporozei.

E621- Monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.

Aroma de fum – produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate.

Arome – termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma si care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

Identificarea unei alternative la pizza industriala: pizza realizata in casa

Se poate face pizza sanatoasa acasa?

Si la aceasta intrebare, raspunsul este afirmativ. Cu cateva conditii: sa avem minime posibilitati pentru prepararea hranei – o bucatarie, un cuptor, un frigider, cateva ustensile, vointa si minime abilitati practice absolut necesare.

O prima etapa presupune informarea, mult facilitata de multimea informatiilor (pe Internet, de exemplu). Mai trebuie invatate cateva lucruri despre achizitia materiilor prime sigure, neviciate, adica recunoasterea semnelor de nesiguranta, intelegerea informatiilor de pe etichete, cunoasterea catorva cerinte de pastrare si folosire a materiilor prime alimentare si a alimentelor.

Pentru ca toate produsele alimentare industriale contin mari cantitati de aditivi, putem prepara unele din acestea: daca nu avem cum prepara singuri faina, vom merge in magazin sa cumparam faina integrala, dar un suc de rosii adevarat putem prepara din rosii proaspete.

La fel procedam cu celelalte ingrediente: nu putem prepara uleiul pe care il dorim, dar o branza adevarata putem alege, si tot de noi depinde achitionarea de fructe si legume proaspete (daca nu am stiut, putem afla si retine ca legumele si fructele proaspete aduse din alte tari sunt aproape fara exceptie tratate chimic sau radiologic sa reziste mai mult timp) si sunt transportate la frig (prilej cu care isi pierd mare parte din caracteristicile valoroase – dulceata, aroma, gustul etc.).

Continutul de sare, care este totdeauna mare in alimentele realizate industrial, pentru a le spor conservabilitatea, poate fi administrat limitat la gustul nostru ori la rigorile pe care trebuie sa le respectam cand avem o afectiune a sanatatii care ne prescrie consumul de sare. De asemenea, continutul de zahar (trebuie stiut ca aproape nu exista produs alimentar din oferta contemporana care sa nu aiba zahar adaugat) poate fi bine controlat cand preparam pizza in casa.

In privinta retetelor, chiar nu ne facem vreo grija: sunt multime de retete peste tot. La o prima incercare se poate folosi ca blatchiar paine inmuiata putin in lapte, peste care se adauga topingul. Primul succes va da curajul necesar pentru incercarile viitoare. Avantajul imediat vizibil al unui produs proaspat preparat, din ingrediente sigure, gustos, va chema incercarile viitoare.

sursa Foto

sursa

Share.

Leave A Reply