Atentie la ce cumperi! Din ce tari provin cele mai periculoase alimente?

0

Mercur in peste, Salmonella in file de pui, plastic si sticla in ciocolata! De unde provin cele mai periculoase alimente, de pe continentul nostru si din intreaga lume? Iata lista tarilor care furnizeaza produse pentru care au fost emise alerte alimentare!

“Consumatorii doresc sa fie siguri ca alimentele pe care le consuma nu comporta niciun risc, iar acest fapt nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Siguranta alimentelor si a furajelor reprezinta o preocupare publica esentiala. UE detine unul dintre cele mai inalte standarde pentru siguranta alimentelor din intreaga lume – multumita
in foarte mare masura unei legislatii solide in vigoare, care se preocupa ca alimentele si furajele sa fie sigure pentru consumatori. Unul dintre instrumentele cheie utilizate pentru a raspunde rapid la problemele care apar in legatura cu alimentele si furajele il constituie sistemul RASFF – the Rapid Alert System for Food and Feed (Sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje)“, arata ec.europa.eu.

Economica.net a realizat un top, pe baza rezultatelor generate de site-ul Sistemului european rapid de alerta pentru alimente si furaje, pentru perioada 1 ianuarie – 22 aprilie 2016, categoria alimente. Ni se precizeaza ca “am luat in calcul exclusiv mentíunile cu risc ridicat pentru sanatatea consumatorilor”.

Topul european al alertelor la alimente, de la inceputul anului

Spania – 51 de alerte, cateva exemple: mercur in peste, Giardia in capsune, E.coli in midii;
Franta – 29: Listeria in lapte, E.coli in moluste;
Olanda – 21: Salmonella in file de pui, Listeria in kebab si carne cruda, histamine in file de ton;
Italia – 18: aflatoxina in lapte, E.coli in moluste;
Danemarca – 13: plastic si sticla in ciocolata, sulfiti in produse de patriserie congelate;
Marea Britanie – 9: fragmente de sticla in rom alb;
Belgia – 6: aflatoxina in produse din nuci, fragmente de sticla in gem, sulfiti in dulciuri;
Ungaria – 4: Salmonella in carne de pasare;
Irlanda – 4: Listeria in unt;
Austria – 3: produse metalice in cereale si tortellini.

In cazul Romaniei sunt doar doua astfel de alerte, cea mai recenta fiind legata de controversata infestare cu E.coli a branzei Bradet, caz notificat de Italia.

“Numarul de notificari facut de un anumit stat membru nu poate fi legat in mod direct de nivelul de siguranta al produselor de pe piata respectiva. Pot fi numeroase motive pentru care unele state membre au mai multe notificari decat altele: marimea pietei, volumul mare de importuri, inspectii amanuntite. In general, statele europene mari, cele cu importuri masive de bunuri, dar si cu un numar mare de inspectori, gasesc mai multe produse periculoase pe care le anunta in sistemul de alerta mai des decat tarile mici”, precizeaza Comisia Europeana.

In topul mondial 2015 al alertelor la alimente, care are cu totul alta dimensiune, pe primele locuri sunt China (aflatoxina, contaminare cu crom), India (Salmonella), Iran, Turcia, Brazilia si SUA (aflatoxina)!

Share.

Leave A Reply