Aproape 3 grame de sare la 100 de grame de ketchup si… 9 E-uri! Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania a realizat un studiu pornind de la etichetele produselor tip ketchup ce se regasesc pe piata din Romania.
Sunt si produse ketchup cu 141 kcal la 100 de grame
Au fost analizate 26 de produse tip ketchup, achizitionate ”in mod aleatoriu si anonim”, precizeaza reprezentatii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania. Produsele vizate provin din supermarketurile de pe teritoriul tarii, deci ar putea ajunge oricand pe masa oricui dintre noi.
Din punct de vedere al cantitatii de sare / 100 grame de ketchup, aceasta se situeaza intre 1,9 g si 2,8 g. De asemenea din cele 84.61 % de produse care au inserat pe eticheta valorile energetice / 100 grame, acestea se situeaza intre 31 kcal si 141 kcal.
Pentru cele 26 de tipuri de ketchup analizate, numarul de E-uri variaza intre 1 si 9:
– 25 % din produsele analizate au in continut 2 E-uri;
– 30,76 % din produsele analizate au in continut 5 E-uri;
– 23,07 % din produsele analizate au in continut 4 E-uri;
– 7,69 % din produsele analizate au in continut 1 sau 7 E-uri;
– 3,84 % din produsele analizate au in continut 6 sau 9 E-uri.
”Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atat pe piata romaneasca, cat si pe cea europeana. Este derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons (membra cu drepturi depline in cadrul consortiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. Informatiile complete privind studiul pe ketchup pot fi consultate pe platforma www.teste-comparative.ro, singurul portal online de acest fel din Romania pe care consumatorii pot gasi mii de produse de larg consum testate in laboratoare independente”, anunta asociatia neguvernamentala.