Atentie, mamici! Cand devine iaurtul un pericol urias pentru copii

0

Nu mai putin de 11 lingurite de zahar intr-o cutie de iaurt cu adaosuri, precum amidon si arome sintetice! Este explicabil de ce iaurtul de acest gen este de-a dreptul periculos.

Asociatia Pro Consumatori a achizitionat, din hipermarketuri/supermarketuri, 61 tipuri de iaurt cu adaosuri, cu gramaj intre 100 g și 320 g, in vederea realizarii unui studiu.

S-a constatat ca niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala (iaurtul cu bucati de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale).

Cantitatea de zahar in unitatea de vanzare variaza intre 7 grame si 55,2 grame, adica intre o lingurita si jumatate de zahar si 11 lingurite de zahar.
– La 61% din iaurtul analizat s-au folosit arome sintetice;
– La 29% din iaurtul analizat s-a folosit amidon;
– La 28% din iaurtul analizat s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe si legume (morcov negru, sfecla rosie).

„Iaurturile cu adaosuri au un continut ridicat de zahar per unitatea de vanzare/bucata, care ajunge pana la 11 lingurite de zahar. Acestea sunt de fapt amestecuri din iaurt, sucuri de fructe si legume in proportii neclare, amidon modificat, fainuri de orez/soia si aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vandute sunt inselatoare, induc impresia unor amestecuri formate din iaurt si bucati de fructe. Avand in vedere atat cantitatea mare de zahar continuta, cat si compozitia nespecifica, incarcata din punct de vedere chimic, nu recomandam ca acest tip de produs sa faca parte din alimentatia copiilor.Consumul excesiv de zahar și grasimi dauneaza grav sanatatii.”, a afirmat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

Dereglarea metabolismului calciului: copiii se imbolnavesc din aceasta cauza si au dintii stricati de timpuriu. Studiile arata ca zaharul adaugat in timpul prepararii produselor destinate copiilor (monozaharidele si dizaharidele) reprezinta cauza numarul unu in aparitia cariilor.

Obezitatea. Cea mai raspandita afectiune provocata de consumul excesiv de zahar este obezitatea. Deși zaharul nu este bogat in calorii, consumat in exces poate afecta sistemul hormonal, ducand la cresterea apetitului, marirea tesutului adipos si aparitia celulitei.

Diabetul. Consumul de zahar si de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta genereaza complicatii grave in organism.

“Zahar ascuns”

Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahar ascuns” care poate fi gasit in diverse sortimente de produse alimentare și cel mai grav, si in alimentele destinate copiilor. Foarte important este sa cititi etichetele produselor, pentru a studia continutul lor de zahar. Deși pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie natural, acest lucru nu este adevarat de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoza din sirop de porumb, folosite ca indulcitori, fac din produsele “naturale” adevarate bombe in alimentatia copiilor. Alte ingrediente in care este “ascuns” zaharul sunt: siropul de malt, extractul de malt, siropul de porumb, melasa, zaharul brun, zaharoza, maltul de orez, agava, arata www.apc-romania.ro. Toate acestea reprezinta indulcitori artificiali adaugati in produsele destinate copiilor ce dauneaza sanatatii lor.

Share.

Leave A Reply