Atentie, s-a descoperit piept de pui cu Salmonella! De unde provenea marfa

0

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat descoperirea a mai bine de o tona de piept de pui cu Salmonella.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor a notificat, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, despre depistarea Salmonella spp., in probele prelevate dintr-un produs din carne de pasare provenit din Polonia.

In cadrul programului de autocontrol, un operator autorizat pentru procesarea carnii de pui a prelevat probe dintr-un sortiment de produse din carne de pui (frigarui de pui crud congelat) si le-a trimis pentru a fi analizate de laboratorul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor din cadrul DSVSA Bihor.

S-a stabilit ca, din cele 1.500 de kg de materie prima in cauza, respectiv piept de pui congelat, folosita pentru obtinerea acestui preparat, au fost utilizate pentru obtinerea frigaruilor circa 1.100 de kg, restul de 400 de kg fiind depozitate in cadrul unitatii.

Determinarile de laborator au pus in evidenta prezenta Salmonella spp. in probele analizate si, conform procedurilor, tulpinile izolate au fost trimise catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

Laboratorul National de Referinta a izolat tulpina Salmonella Typhimurium, un serotip patogen. in urma emiterii buletinelor de analiza, produsul finit si materia prima au fost dirijate catre o unitate de neutralizare.

Nu a fost comercializata nicio cantitate din lotul respectiv (piept de pui si frigarui) in care s-a depistat prezenta Salmonella Typhimurium, da asigurari ANSVSA.

Care sunt simptomele infectiei cu Salmonella?

Simptomele infectiei cu Salmonella – salmoneloza – sunt, de obicei, gastro-intestinale: diaree (uneori cu sange), febra, greata, voma, crampe abdominale, potrivit www.cdt-babes.ro. Aceste simptome pot fi severe, in special la copiii mici, persoanele in varsta si persoanele cu sistemul imunitar slabit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi). Simptomele pot sa apara dupa 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubatie) si dureaza in general pana la o saptamana. In cazurile severe, diareea poate fi atat de grava iar deshidratarea atat de accentuata incat bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide si electroliti intravenos.

Share.

Leave A Reply