Biscuiti cu crema? Uite ce mananci

0

Peste 20 de sortimente de biscuiti cu crema: stii ce mananci? Mult zahar, emulsifianti, conservanti, acidifianti, pe scurt – o colectie de E-uri.

Ingredientele identificate in compozitia unor biscuiti cu crema, analizati de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, sunt urmatoarele: faina de grau, zahar, zahar invertit, sirop de glucoza si fructoza, amidon din grau, rom, frisca, pasta de alune, ciocolata neagra, cacao, agenti de afanare, emulsifianti, conservanti, acidifianti, apa, amidon din porumb, sare iodata, gluten din orz, arahide, lapte praf demineralizat.

La 90% dintre produse gen biscuiti cu crema, primul ingredient este reprezentat de faina de grau, fara a se mentiona tipul de faina. La 67% dintre biscuiti cu crema, zaharul este cel de-al doilea ingredient. La 48% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre grasimi vegetale, precum ulei de palmier, de cocos, de shea si de rapita.

Cantitatea de cacao folosita la fabricarea cremei variaza intre 0,7% si 4%, romul folosita la fabricarea cremei/umpluturii – intre 0,03% si 0,04%, frisca – 0,02%, pasta de alune – 2,5%, ciocolata neagra – 0,1%. Numai la un sfert dintre sortimentele de biscuiti cu crema analizati se mentioneaza cantitatea de crema din produs.

In acesti biscuiti cu crema au fost identificati 15 aditivi alimentari, dintre care:

E503 – bicarbonatul de amoniu – Este un agent de crestere, poate fi iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator.
E472 – amestec de esteri – Emulgatori, glazuranti si agenti de tratare a fainii, artificiali. Se pot obtine si din animale sau plante modificate genetic (soia). Pot cauza diaree, ameteala, sete.
E296 – acid malic – Aditiv alimentar cu rol de conservant, stabilizator si aromatizant, prezent in mod natural in majoritatea fructelor si legumelor. Pentru uz industrial, se obtine prin sinteza chimica. Nu sunt permise dozele prea mari in alimentele destinate copiilor mici, deoarece acestia au capacitati reduse de metabolizare a acidului malic.
E450i – difosfat disodic – Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor si substantelor tampon. Sunt saruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se utilizeaza in cantitati de pana la 10g/kg in produse alimentare sub forma de praf si in cantitati de pana la 5 g/kg in snacksuri, cereale pentru micul dejun, bauturi din ciocolata si malt pe baza de lapte, supe, ciorbe, bauturi alcoolice.
E330 – acid citric – Este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E422 – glicerol – emulgator si indulcitor sintetic, este un lichid incolor, limpede, cu gust dulce. in cantitati mari produce dureri de cap, sete, greata si creste glicemia.
E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti, incluzand reactii respiratorii la astmatici, soc anafilactic sau altfel de reactii alergice la persoanele sensibile. Doza zilnica acceptabila este de pana la 0.7 mg per kg de masa corporala.

„Biscuitii cu crema fiind un produs cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetica mare, ce variaza intre 417 kcal si 485 kcal per 100 grame produs, dezechilibrati din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de acizi grasi saturati, care variaza intre 9,9 grame si 11,30 grame per 100 grame produs, totodata, avand si un continut ridicat de zahar adaugat, adica intre cinci si opt lingurite de zahar la 100 grame produs, fac ca acest tip de produs sa fie exclus de la consumul de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice”, precizeaza conf.univ.dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Share.

Leave A Reply