Caisele – minunatele beneficii pentru sanatate. Sfaturile nutritionistului-dietetician Anisia Vorinca

0

Caisul este faimos pentru faptul ca e unul dintre copacii care a “calatorit” cel mai mult, fiind originar din China, unde inca se mai gaseste in flora spontana.

 Caisele – proprietati si indicatii:

Deoarece au un continut caloric scazut (aprox. 50 kcal/100g), caisele sunt excelente in curele de slabire.

Caisele au un efect alcalinizant, datorita bogatiei de saruri minerale alcaline. Se remarca in special pentru continutul scazut de sodiu si pentru nivelurile ridicate de potasiu. Contine diverse oligoelemente de mare importanta fiziologica, cum ar fi manganul, fluorul, cobaltul si borul.

Caisele deshidratate sunt o sursa buna de proteine si de fier, insa trebuie sa le alegeti pe cele maro, nu pe cele portocalii, caci acestea din urma sunt conservate cu sulfiti, care prezinta unele efecte negative pentru sanatate.

Totusi cea mai importanta componenta a caiselor, fie ele proaspete sau deshidratate, este betacarotenul, sau provitamina A. Aceasta componenta le confera mare parte din valoarea terapeutica.

Caisele – beneficii

  • Boli ale ochilor: consumul de caise mentine vederea in conditii bune si ofera stralucire si frumusete ochilor, semne caracteristice ale unei sanatati bune. Acestea nu se datoreaza doar actiunii provitaminei A, ci si actiunii combinate a celorlalte vitamine si minerale care o insotesc. Caisele sunt recomandate in cazuri de uscaciune conjunctivala, iritatie cronica sau mancarime a cunjunctivei, pierderea acuitatii vizuale cauzata de atrofia retinala si cecitatea nocturna. Cele mai bune rezultate se obtin in urma unui regim de tratament cu caise;
  • Anemie (cauzata de lipsa de fier): continutul de fier din caisele proaspete nu este semnificativ, insa in fructele deshidratate este.  Cantitatile de provitamina A si de fier care se gasesc in caise sunt destul de mici in comparatie cu dozele mari pe care le contin preparatele farmaceutice. In ciuda acestui fapt, rezultatele obtinute in urma consumului regulat de caise sunt superioare celor care ar fi de asteptat de la continutul lor de fier si provitamina A;
  • Boli ale pielii si ale mucoasei: datorita continutului de provitamina A, caisele cresc rezistenta la infectii. Sunt recomandate in faringita cronica, sinuzita si eczema;
  • Tulburari ale sistemului nervos: sunt recomandate in caz de astenie, depresie, nervozitate si lipsa poftei de mancare, datorita continutului bogat in oligoelemente;
  • Digestie: fiind un fruct foarte nutritiv si foarte digestibil, este recomandat pentru dispeptici si convalescenti. Actiunea asupra transzitului intestinal este paradoxala. Astfel, in timp ce fructele proaspete sunt astringente, antidiareice, cele uscate sunt usor laxative;
  • Cancer: datorita continutul de licopen, un antioxidant puternic, caisele sunt recomandate atat in preventia, cat si in terapia bolii canceroase;
  • Sistem osos: datorita mineralelor prezente contribuie la dezvoltarea oaselor si la mentinerea densitatii osoase;
  • Sistem cardiovascular: potasiul, vitamina C si fibrele alimentare din caise au actiune preventiva fata de bolile de inima, ateroscleroza, infarct miocardic sau atac cerebral.

Caisele mai vin cu un component extrem de pretios si sanatos, si anume samburii. Acestia contin o substanta numita amigdalina sau vitamina B17, cu puternic efect antitumoral. Cantitatea de samburi amarui nu trebuie sa depaseasca 5 bucati pe zi, consumati pe tot parcursul zilei, iar cei dulci in jur de 10 bucati.

Cura cu caise

Cura cu caise: durata 15 zile, timp in care se mananca jumatate de kg de caise coapte pe zi, de preferinta la cina, ca singur fel de mancare. Pot fi consumate cu putina paine prajita, la nevoie.

Aveti grija ca pe parcursul acestei cure sa aveti o alimentatie sanatoasa, bazata pe legume, fructe, nuci, seminte, leguminoase, cereale integrale, peste, oua, carne de pasare.

Din respect pentru sanatate,

Anisia

Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala

Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/

Share.

Leave A Reply