Care sunt cele mai nocive marci de bere din Romania

0

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat din marile structuri comerciale 45 de tipuri de bauturi pe baza de bere in vederea analizarii informatiilor mentionate pe eticheta. Scopul acestei analize il constituie informarea si educarea consumatorilor de astfel de produse.

Berea este o bautura alcoolica spumoasa, saturata cu dioxid de carbon, obtinuta prin fermentarea mustului de bere preparat din malt pentru fabricarea berii, hamei si/sau produse din hamei, apa si drojdie de bere fara adaos de alcool etilic, aromatizatori si aditivi gustativi.

Din pacate, pentru 27% din produsele analizate, denumirea descriptiva a produselor, cum ar fi “Amestec de bere blonda si limonada cu suc de…” sau “Bautura din bere cu aroma de…”, si la care procentul de bere este sub 50%, induce in eroare consumatorii, creandu-le perceptia falsa a unui nou tip de bere, desi produsul contine mai mult suc de fructe sau limonada.

Identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs, care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.

In 66% dintre produsele analizate au fost identificati aditivi alimentari

In 66% dintre produsele analizate au fost identificati urmatorii aditivi alimentari: aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina si sarurile sale, acid citric, albastru briliant, benzoat de sodiu si caramel amoniacal. Asupra aditivilor mentionati mai sus planeaza cele mai multe suspiciuni privind generarea unor afectiuni medicale cum ar fi: migrene, astm, epilepsie, boli cardio-vasculare si alergii.

In cele ce urmeaza vom realiza o descriere sumara a acestora.

  • Aspartamul (E 951) este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 180 de ori mai mare decat zaharul, fiind lipsit de calorii si asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea urmatoarelor afectiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardio-vasculare.
  • Acesulfam de potasiu (E 950) este un indulcitor sintetic care are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul, lipsit de calorii si asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea unor afectiuni identice cu ale aspartamului.
  • Ciclamat de sodiu (E 952) este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul. Acest aditiv nu este autorizat in SUA ca urmare a unor studii care au aratat posibile efecte carcinogene.
  • Zaharina si sarurile sale de Na, K si Ca (E 954) este un indulcitor artificial
  • Acid citric (E 330) este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor.
  • Albastru briliant (E 133) este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.
  • Benzoat de sodiu (E 211) este un conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
  • Caramel amoniacal (E 150 c) este un colorant maroniu obtinut prin arderea zaharului in prezenta amoniacului. Este susceptibil de declansarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

Din totalul de 45 de produse analizate, 7 dintre acestea contin ASPARTAM.

Top 7 bauturi pe baza de bere cu aspartam din cele analizate:

  • Bergenbier Fresh Lemon cu senzor de racire
  • Bergenbier Fresh Soc
  • Bergenbier Fresh Grapefruit
  • Redd’s Cranberry Crush
  • Redd’s Mojito
  • Stephans Brau Grapefruit
  • Valentins.

AICI: Lista completa de ingrediente din berea analizata

La fabricarea acestui tip de produs s-au mai folosit si alti aditivi alimentari, cum ar fi: acid carminic (colorant), acid lactic (acidifiant), acid ascorbic (antioxidant), acid carbonic (conservant), citrat disodic (corector de aciditate), citrati de potasiu (corector de aciditate), carbonati de magneziu (corector de aciditate), verde natural C 15, benzoat de sodiu (conservant), arome si stabilizatori (guma de carruba, guma esterica, pectine, extract de guillala si guma de acacia).

“Berea trebuie sa ramana un produs 100% natural, realizat din cele 4 ingrediente (apa, malt din orz, hamei si drojdie de bere) care de-a lungul timpului au subliniat intr-un mod unic culoarea, aroma si gustul specifice acestui produs. Amestecul de bere, aditivi alimentari si sucuri de fructe nu contribuie in niciun fel la completarea unor nutrienti necesari organismului in fiecare zi, dimpotriva, anumiti aditivi alimentari (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina si sarurile sale, caramel cu amoniac, albastru briliant, acid citric si benzoat de sodiu) folositi in unele produse de acest gen sunt susceptibile de efecte negative asupra sanatatii, mergand de la simple alergii pana la boli mai grave, precum afectiunile cardio-vasculare.” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Din pacate, doar 9% dintre produsele analizate nu contin aditivi alimentari.

sursa

Share.

Leave A Reply