Folia de aluminiu – cat e de periculoasa pentru sanatate

0

Folia de aluminiu este foarte des folosita in bucatarie, fie la gatit, fie la acoperirea alimentelor. Cat de periculoasa pentru sanatatea noastra este insa folia de aluminiu?

Pe langa folia de aluminiu si oalele si tigaile sunt captusite cu aluminiu. Cuprul a fost inlocuit, in timp, cu aluminiul deoarece este mult mai usor de produs in masa si este mai usor de curatat.

In timp ce mancarea, care este preparata in oale de aluminiu, nu este daunatoare pentru organism, gatitul in folie de aluminiu poate fi problematic, mai ales in cazul mancarurilor picante sau acide preparate la temperaturi inalte.

Aluminiul si sanatatea

Corpul uman produce cantitati mici de aluminiu, ceea ce inseamna ca expunerea minima la acesta substanta nu dauneaza corpului.Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca ingestia a 40mg per kilogram din greutatea persoanei pe zi este o cantitate sigura. Multe persoane sunt expuse la ingerarea a mai mult aluminiu decat doza zilnica stabilita. Aluminiul se regaseste in porumb, branza, sare, ierburi aromatice, condimente si ceaiuri.

Este utilizat in fabricarea ustensilelor, in agentii farmaceutici si deodorante. Sulfatul de aluminiu, un derivat al substantei, este utilizat in procesul de purificare al apei.

Cercetatorii doresc sa indentifice daca supraexpunerea la aluminiu poate afecta sanatatea umana. De exemplu, o concentratie mare de aluminiu a fost descoperita in creierul bolnavilor de Alzheimer. Cercetatorii au concluzionat ca Alzheimer este o boala a omului modern, asociata cu un stil de viata precar si cu expunerea la industrializarea societatii.

Aluminiul poate afecta si persoanele cu boli ale oaselor sau cei cu disfunctie renala, de asemenea poate reduce rata de crestere a celulelor din creier.

Folia de aluminiu trebuie evitata in timpul gatitului

Este foarte important ca oamenii sa determine concentratia de aluminiu pe care o utilizeaza in timpul gatitului. Pentru a evita acest incident, dupa cumparare recipientelor, este indicat sa fierbeti apa de cateva ori in ele, pana cand baza oalei devine mata. Acest proces produce oxidarea, care creeaza un strat natural impotriva contaminarii mancarii cu aluminiu.

Gatitul in folie de aluminiu, pe de alta parte, ar putea duce la migrarea aluminiului in mancare, depasind limita maxima.

Aluminiul poate patrunde in mancare la un nivel mai mare in alimentele acide, precum sucul de lamaie sau rosii.

Folia de aluminiu nu ar trebui utilizata in timpul gatitului.

In cazul gatitului la cuptor, sunt recomandate vasele din sticla sau portelan.

sursa

Share.

Leave A Reply