Ce ti se vinde, in supermarket, sub numele de cozonac? Vezi un top 10… alarmant!

0

Studiu care scoate la iveala aspecte alarmante legate de ceea ce supermarketurile vand sub numele de cozonac.

Asociatia Pro Consumatori a achizitionat 31 tipuri de cozonac din supermarketuri, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

In afara de faina, zahar, drojdie, sare iodata, in „cozonacul” industrial s-au identificat urmatoarele ingrediente: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou, fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori.

Niciunul dintre produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului: faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri!

Top 10 tipuri de cozonac aditivat, intocmit de APC Romania

Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Lucipol, contine 15 aditivi.
Cel cu rahat si cacao, fabricat de Vel Pitar, contine 14 aditivi.
Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Lucipol, contine 13 aditivi.
Cel cu nuca si cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nuca, cacao si stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nuca, stafide si cacao, fabricat pentru CORA, contin cate 11 aditivi.
Cel cu nuca, stafide si cacao, fabricat de Vel Pitar si cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour, contin cate 10 aditivi.
Cel cu nuca, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Aida Prod Com si cozonac cu umplutura de nuca, stafide si cacao, fabricat de Sal-Pan, contin cate 9 aditivi.
Cozonac cu crema de lapte-frisca, fabricat de Boromir si cozonac cu nuca, fabricat de As Pa, contin cate 8 aditivi.
Cel cu crema ciocolata-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutura de nuca, stafide si rahat, fabricat de As Pan si cozonac cu stafide, rahat si cacao, fabricat de Teode, contin cate 6 aditivi.
Cel cu nuca si cacao, fabricat de Carrefour si cel cu rahat, stafide si cacao, fabricat de Cristian Impex, contin cate 5 aditivi.
Cozonac cu crema caramel si crema ciocolata, fabricat de Boromir, contine 4 aditivi.

„Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. in compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta produsului, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a afirmat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania.

Share.

Leave A Reply