Craiova – centrul diabetologiei romanesti, 12- 14 noiembrie 2011

0

761_articolCraiova va deveni inima diabetologiei romaneşti în perioada 12-14 noiembrie prin acţiunile pe care Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Dolj în parteneriat cu autorităţile locale doljene le vor desfăşura cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Evenimentele organizate în această perioadă au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii precum şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.

Craiova va deveni inima diabetologiei româneşti în perioada 12-14 noiembrie prin acţiunile pe care Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Dolj în parteneriat cu autorităţile locale doljene le vor desfăşura cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Evenimentele organizate în această perioadă au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii precum şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.
Prima zi are caracter ştiinţific şi va cuprinde un simpozion la care vor fi invitaţi peste 150 de medici diabetologi, nefrologi, internişti și medici de familie. Evenimentul va avea loc în sală de şedinţe a Prefecturii Craiova şi va reuni nume mari din diabetologia românească, dintre care amintim: prof.univ.dr. Nicolae Hancu Preşedinte de onoare Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof.univ.dr. Radu Lichiardopol Președintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof.univ.dr. Amorin Popa Preşedintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătăţii, prof.univ.dr. Constantin Ionescu Târgovişte Președintele Asociaţiei Medicale Romane, prof.univ.dr. Mariana Graur Șef Clinica de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice – Iași, prof.univ.dr. Doina Catrinoiu Șef Clinica de Diabet, Boli de Nutriţie și Metabolism – Constanţa, prof.univ.dr.Gabriela Radulian, UMF Carol Davila, Institutul. Nicolae Paulescu, prof.univ.dr.Dinca Mihaela,UMF Craiova, conf.univ.dr. Timar Romulus Șef Clinica de Diabet, Boli Metabolice și Nutriție – Timișioara, conf.univ.dr. Magdalena Moroșanu, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei, Galati, conf.univ.dr. Gabriela Roman, Presedinte, Societatea Romana pentru Studiul Obezitatii, prof.univ.dr. Maria Moţa Presedinte ales, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Seara se va încheia cu un concert extraordinar oferit de Orchestra Medicilor din București, urmat de Gala de decernare a premiilor de excelenţă Educaţie şi Prevenţie în Diabet.
Ziua 2 și ziua 3 (13, 14 noiembrie) sunt dedicate publicului larg şi înglobează activităţi care se vor desfăşura în centrul Craiovei, în Piaţa Mihai Viteazu. În cele două zile, în intervalul 10.00 17.00 craiovenii sunt invitaţi să îşi testeze glicemia şi hemoglobina glicozilata la cortul special amenajat pentru acţiunea Testarea gratuită a glicemiei.
Pentru a spori nivelul de conştientizare a problematicii diabetului în rândul adolescenţilor doljeni, se va organiza un flash mob cu mesajul Controlează-ţi diabetul , iar Adrian Tutu, câstigătorul primei ediţii a concursului Romanii au talent va încercă să tragă un semnal de alarmă într-o manieră artistică prin interpretarea imnului de luptă împotriva diabetului.
Un alt moment marcant al evenimentului desfăşurat pe trei zile la Craiova îl reprezintă iluminarea clădirii Prefecturii în albastru, culoarea simbolică a diabetului la nivel internaţional, concomitent cu aprinderea unui cerc format din lumânări în Piaţa Mihai Viteazu. Iluminarea clădirii prefecturii se va realiza în fiecare zi a evenimentului în intervalul 18.00 19.30.
Pe 13 noiembrie tot în faţa clădirii Prefecturii vor fi lansate 100 de lampioane ca un semnal de speranţă pentru milioane de oameni care suferă de diabet.
Pe 14 noiembrie, publicului larg este invitat la acţiunea Sănătate pe 2 roţi. Împreună împotriva diabetului, un marş al bicicliştilor voluntari dedicat combaterii sedentarismului şi sublinierea importanţei exerciţiului fizic constant ca mijloc de prevenţie al diabetului.
Evenimentul Ziua Mondială a Diabetului face parte din cadrul campaniei Controlează-ţi diabetul manifestare iniţiată de prof.univ.dr. Maria Mota, Preşedinte al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet şi Preşedinte Ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Sănătatea Press Group.
Evenimentul Ziua Mondială a Diabetului este iniţiat de: Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Dolj. Partenerii știinţifici ai evenimentului sunt: Societatea Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice si Federaţia Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este susţinută de către Primaria Municipiului Craiova şi Consiliul Local Municipal, Consiliul Judeţean Dolj și Prefectură Judeţului Dolj, Universitatea de Medicina și Farmacie din Craiova, Direcţia de Sănătate Publică Dolj și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

comunicat de presa

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply