Dovleacul – multiple beneficii pentru sanatate

0

Dovleacul este bogat in betacaroten si are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, este anticancerigen si anti-diabetic.

Dovleacul este recomandat in curele de slabire

Dovleacul este o sursa importanta de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandat de nutritionisti pentru controlul colesterolului si reducerea greutatii corporale.

In functie de soi si preferinte, dovleacul poate fi consumat crud, copt, fiert, sub forma de placinte, tarte, shakeuri, salate, supe etc.

Dovleacul – proprietati nutritive

Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa si beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul, avestea avand, in principal, rolul de a regenera organismul. In componenta chimica a dovleacului mai gasim si carbohidrati, grasimi, acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienti, folati, zeaxantina, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier.

Semintele de dovleac

Semintele de dovleac au rol energizant si contin ulei, protide, lecitina, acizi grasi mono-nesaturati, aminoacizi, proteine, minerale, rezine si enzime care combat viermii intestinali.

Semintele de dovleac – leac impotriva viermilor intestinali

Pentru combaterea viermilor intestinali se face o pasta din 100g seminte crude, 100ml apa si lapte si 3 lingurite de miere de albine. Cantitatea se imparte in 3 portii care se consuma pana la masa de pranz, din ora in ora. Se face o pauza de 3 ore, dupa care se ia o lingura cu ulei de ricin. Cura dureaza intre 4 si 6 zile, pana la eliminarea completa a parazitilor. In cazul copiilor cu varste intre 9-12 ani, pasta se prepara din 50g seminte, iar pentru cei cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani, cantitatea se reduce la 25g de seminte.

Dovleacul – beneficii pentru sanatate

  • reduce aparitia diabetului, regleaza glicemia (beta-carotenul, care este antiinflamator si antioxidant, regleaza valoarea glicemiei in sange. 30 g de seminte curatate se fierb la foc mic, timp de o ora, in 500 ml de apa, iar zeama obtinuta se consuma in doua etape: prima portie se bea dimineata (pe stomacul gol), iar a doua, seara, inainte de culcare. Cura se face cate trei zile pe saptamana, un interval de 2 luni.)
    tine colesterolul sub control si ajuta in curele de slabire (sarac in calorii – 20 calorii la 100g, bogat in minerale si vitamine. Se consuma 1.5kg de dovleac intr-o zi, impartit in 5 portii. Se pot consuma si seminte de dovleac)
    mentine sanatatea pielii, a unghiilor, a parului, a ochilor si a mucoaselor (vitamina A. 100g de dovleac asigura 70% din necesarul zilnic de vitamina A)
  • previne imbatranirea, aparitia ridurilor, a petelor pigmentare care apar odata cu inaintarea in varsta (vitamina E)
  • amelioreaza simptomele premenstruale, echilibreaza dereglarile sistemului reproducator (vitamina E)
    imbunatateste circulatia periferica (vitamina E)
  • favorizeaza digestia, previne depunerile de grasime (vitamina T sau carnitina – are rolul de a regla metabolismul carbohidratilor, al proteinelor si al grasimilor, transforma hrana in energie, accelereaza anumite procese in organism care contribuie la diminuarea masei grase si a tesutului adipos, contribuind la cresterea masei musculare)
  • imbunatateste functiile aparatului reproducator masculin (zincul si fosforul)
  • diminueaza oboseala (semintele de dovleac)
  • stimuleaza libidoul (semintele de dovleac)
  • combate anemia (complexul de vitamine B, in special acidul folic, fier)
  • recomandat femeilor insarcinate sau care vor sa ramana insarcinate (acid folic)
  • imbunatateste memoria (consumul de seminte de dovleac, bogat in acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, vitamina A)
  • previne cancerul si este adjuvant in tratamentul bolii (antioxidanti, vitaminele A, C, E. Vitamina A are un rol esential in prevenirea cancerului, cataractei si aterosclerozei, este un antioxidant puternic. Pulpa dovleacului este bogata in alpha si beta caroten, antioxidanti foarte puternici. Contribuie la micsorarea tumorilor)
  • stimuleaza activitatea rinichilor, previne pietrele la rinichi (se consuma 15-20g de seminte zilnic)
  • previne aparitia bolilor cardiovasculare
  • regleaza tulburarile hormonale
  • creste imunitatea ficatului (se mananca zilnic cate 500 g de pulpa cruda sau coapta si se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspat stors. Totodata, reteta este buna si pentru combaterea greutatii corporale)
    mentine sanatatea sistemului circulator si nervos
  • combate insomniile, depresiile, anxietatea si migrenele (Pentru insomnii se bea inainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspat, amestecat cu o lingurita de miere de albine. Dimineata vor disparea si pungile de sub ochi, care apar in timpul somnului. Pentru celelalte, se pot consuma seminte de dovleac, bogate in triptofan, aminoacid care inlatura simptomele depresiei, vitamina B6)
  • intareste oasele, previne fracturile, osteoporoza (se consuma seminte de dovleac)
  • ajuta organismul in procesul de regenerare celulara
  • combate retentia de lichide din organism (are propietati diuretice si laxative. Se consuma o pasta obtinuta din fierberea a 1.5-2.5kg de pulpa de dovleac fiarta din lapte. Se poate condimenta cu cimbru, miere sau tarhon, fara sare, deoarece sarea retine apa in organism. Cura dureaza 5 zile)
    combate constipatia (jumatate de kilogram de pulpa se face piure, folosid si o parte din lichidul rezultat in timpul fierberii. Se consuma pe parcursul unei zile)
  • protejeaza impotriva aparitiei emfizemului pulmonar, scade riscul aparitiei cancerului pulmonar (vitamina A)
  • detoxifiaza organismul (se bea cate un pahar cu 100 ml de suc proaspat de dovleac, in amestec cu ceai de afin, timp de 10-12 zile, si nu se consuma alimente condimentate, grase sau afumate)
  • intareste sistemul imunitar (vitamina C)
  • lupta impotriva candidozei (are efect anti-micotic)
  • ajuta la refacerea organismului dupa efortul fizic (potasiul echilibreaza electrolitii din organism. Dovleacul contine mai mult potasiu decat bananele).

Dovleac – contraindicatii

Consumul de dovleac crud este contraindicat persoanelor care sufera de gastrita, celor care au aciditatea sucului gastric scazuta, celor care au ulcer gastric si diabet in stare avansata.

Persoanelor care sufera de balonari si celor care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac le este recomandat consumul de dovleac in cantitati mici.

sursa

Share.

Leave A Reply