Sfecla rosie – efectele terapeutice – Sfatul Nutritionist-Dietetician Anisia Vorinca

0

Sfecla rosie (Beta vulgaris rubra) este un aliment functional, adica, contine elemente benefice pentru sanatatea omului, avand un rol important in preventia bolilor. Culoarea ei rosu-sangerie ne duce cu gandul la sangele nostru. Insa, cu adevarat, consumul acestui aliment ajuta la combaterea anemiei.

Sfecla rosie are in compozitia ei: 1-1,8 % proteine, ca. 7% carbohidrati, ca. 60mg% sodiu, 260mg% potasiu, 25mg% calciu, 35mg% fosfor, 0,8mg% fier si numeroase microelemente esentiale: rubidiu, cesiu, cupru, magneziu, brom, zinc; Vitamine, precum: vitamina A, B1, B2, niacina si vitamina C; Compusi fitochimici, precum: carotenoizi, acizi fenolici si flavonoizi. Valoarea enegetica este in jur de 30 kcal la 100g.

Sfecla rosie – Proprietati si indicatii:

  • Actiunea antianemica a sfeclei rosii a fost descrisa de multe ori in literatura de specialitate. Continutul ei de fier (0,8mg/100g) si de vitamina C (4,9mg la 100g), care faciliteaza absorbtia acestui mineral, este destul de modest si, in sine, nu explica neaparat afectul antianemic al sfeclei rosii. Se crede, insa, ca exista un component neidentificat, care stimuleaza producerea de celule rosii in maduva spinarii.
    Consumul a 50-100 ml de suc crud si proaspat stors de sfecla inainte de mese, de doua ori pe zi, are un puternic efect antianemic.
  • Alcalinizant: nivelul mare de saruri minerale din sfecla, in special potasiu, calciu si magneziu, explica efectul alcalinizant al acesteia asupra sangelui. Sfecla este recomandata in caz de guta, crestere a nivelului de acid uric din sange, diete bogate in grasimi si sarace in legume.
  • Hipolipemic: radacina de sfecla contine o cantitate considerabila de fibra vegetala, care are proprietatea de a facilita activitatea intestinala si, mai presus de toate, de a scadea nivelul de colesterol din sange prin reducerea cantitatii absorbite in intestine. Este foarte recomandat, asadar, ca sfecla rosie sa fie inclusa frecvent in dieta persoanelor care au nevoie sa reduca nivelul colesterolului.
  • Laxativ usor, datorita continutului de fibra;
  • Aperitiv: sfecla creste productia de suc gastric si tonifiaza stomacul;
  • Anticancerigen: betalainele, un grup de pigmenti inalt bioactivi si cu actiune antioxidanta, au un efect antitumoral.
  • Pentru preventie, sfecla rosie se poate consuma cruda, gatita usor sau sub forma de suc proaspat. In caz de boala canceroasa, cantitatile si modul de introducere in alimentatie trebuie atent personalizat de catre un specialist;
  • Antiinflamator: tot acest grup de antioxidanti detine o capacitate antiinflamatoare, avand astfel un efect benefic in patologii care au la baza stresul oxidativ si inflamatia cronica, precum boli ale ficatului si artrita;
  • Ca sursa naturala de nitrat, ingestia de sfecla rosie ofera un mod natural de crestere a biodisponibilitatii de oxid nitric in organism. Aceast fapt apare conform ultimelor studii, ca o potentiala strategie pentru a preveni si gestiona patologii asociate cu o diminuare a biodisponibilitatii oxidului nitric, in special hipertensiunea, aterosclreroza si functia endoteliala (prezenta la inima, vase sanguine si limfatice);
  • Stimulent pentru sistemul nervos, datorita continutului de acid glutamic a sfeclei rosii.

Sfecla rosie – Moduri de preparare si utilizare:

  • Suc proaspat: cantitatea recomandata este de 50-100 ml/zi, insa nu zilnic, alternati cat mai mult legumele. Se poate combina cu suc de morcovi si mere pentru un gust mai placut;
  • Razuita cruda: ca salata, pe langa o mancare gatita. Se poate face dressing din ulei de masline si otet de mere sau zeama de lamaie. Putin hrean ras ii va conferi o aroma deosebita;
  • Fiarta sau la cuptor: sfecla preparata termic este mai usor digerabila, insa pierde o parte din efectele terapeutice;
  • Frunzele de sfecla rosie: mai putin cunoscute ca fiind comestibile, sunt chiar foarte sanatoase, bogate in clorofila, diverse vitamine (mai ales A si C) si saruri minerale (fier, calciu, sodiu, potasiu). Ele pot fi folosite la suc, in salatate de cruditati sau usor gatite, ca garnitura.

Consumul de sfecla rosie in caz de diabet este discutabil si trebuie urmarit cu atentie, din cauza carbohidratilor sub forma de glucoza rapid asimilabila. Iar pentru cei care sufera de calculi renali de tip oxalati, nu este recomandat, deoarece contine acid oxalic.

As vrea sa ramaneti insa cu certitudinea ca studiile efectuate pana in prezent, atat pe oameni, cat si in laborator, au demonstrat ca sfecla rosie reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti care protejeaza componentele celulare de la oxidare.

Din respect pentru sanatate,

Anisia

Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala

Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/

Share.

Leave A Reply