Gustos si sanatos: macrou in sos tomat!

0

Te-ai gandit vreodata ce contine o conserva de macrou in sos tomat… pe langa peste? De ce nu incerci tu insuti sa prepari asa ceva – este sanatos si, pe deasupra, deosebit de gustos!

Un studiu de piata despre conservele de macrou in sos tomat, gasite pe raftul unor supermarketuri, in Romania, dezvaluie prezenta unor aditivi alimentari aprobati in Uniunea Europeana, unii dintre ei considerati inofensivi pentru organismul uman (fosfat de diamidon hidroxipropilat E 1440, adipat de diamidon acetilat E 1422), dar si aditivi care pot prezenta efecte adverse daca nu este respectata doza admisa (glutamat monosodic E 621, acid citric E 330, guma guar E 412, guma xanthan E 415, zaharinat de sodiu E 954 II).

Unii producatori au folosit la realizarea sosului din conservele de macrou in sos tomat: amidon din porumb, faina de grâu, amidon de cartofi, amidon modificat de tapioca, faina de cartofi si chiar fibra de bambus!

“La alegerea unei conserve de macrou in sos tomat trebuie sa se aiba in vedere continutul de peste din conserva, precum si compozitia sosului de tomate, evitandu-se acele conserve care au in compozitie aditivi alimentari, cum ar fi glutamatul monosodic, indulcitorii artificiali, acidul citric. Totodata, trebuie evitate si conservele de peste cu adaos de zahar, ulei vegetal si amidon, care de fapt mascheaza calitatea scazuta a pestelui din conserva. Consumatorii nu trebuie sa achizitioneze conservele de peste care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugina, acestea reprezentând un adevarat pericol pentru sanatatea lor”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din România.

Cum gatesti macrou in sos tomat?

Folosesti un kilogram de macrou, cateva foi de dafin, cateva boabe de piper, doua-trei linguri de ulei, cam tot atat otet, 150 de grame de pasta de rosii, sare dupa gust. Curatam bine pestele, il taiem bucati (felii, rondele) si il punem intr-o cratita. Pasta de rosii, inmultita cu apa, se adauga peste bucaile de peste, punem celelalte ingrediente, sa acopere macroul, si lasam totul sa fiarba, la foc mic, cu grija sa nu se prinda. Cam dupa doua ceasuri, preparatul – macrou in sos tomat – este gata. Se poate consuma cald sau rece: pofta buna!

Cat de buna sanatoasa este carnea de peste

Carnea de peste este comparabila cu carnea celorlalte animale in ceea ce priveste compozitia. Este mai usor de digerat decat carnea de la mamifere si pasari deoarece nu contine tesut colagen fibros. Este o sursa importanta de proteine cu o valoare biologica inalta, continand toti aminoacizii esentiali. Grasimea este distribuita in musculatura pestelui sau este localizata in ficat, conferindu-i acestuia fragezime, se arata intr-un ghid de nutritie realizat de Ministerul Sanatatii.

In functie de continutul in grasime, deosebim specii de peste slab (cod, salau, biban, merlucius) si gras (hering, macrou, sardine, somon, somn). Caracteristica este proportia mare de acizi grasi polinesaturati si in special Omega 3. Speciile de peste gras sunt cunoscute a fi bogate in vitaminele A si D. De asemenea, continutul in vitamine din grupul B este unul semnificativ. Vitamina C se gaseste doar in ficatul de peste si in carnea de somon.

In ceea ce priveste continutul in minerale, sodiul si calciul sunt variabile in functie de specie, iar continutul in fosfor este extrem de important, fiind in medie de 250 mg/100 g. Fierul este de asemenea prezent, dar la un nivel inferior celui din carnea mamiferelor si pasarilor. Carnea pestelui are un continut scazut in grasimi si o cantitate mare de apa comparativ cu celelalte specii, avand astfel o valoare energetica relativ scazuta. Substituirea carnii cu pestele in alimentatie reprezinta o metoda buna de a reduce aportul de grasimi saturate si de a suplimenta aportul de acizi grasi Omega 3.

Share.

Leave A Reply