Important pentru mamici si nu numai! Reguli sa nu ajungi la spital, tu sau copilul tau!

0

Semnal de alarma! Prin modul in care pastreaza ori gatesc alimentele, multi romani isi risca sanatatea. Poate ca si tu gresesti, ca mama care ii pregateste mancarea copilului sau, asa ca citeste aceste reguli!

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a difuzat marti un set de reguli despre modul in care pastreaza sau prepara alimentele:

– Cumpara produse alimentare numai din locuri sau spatii autorizate;

– Dupa cumparare, in cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de preferinta intre 0˚C +4˚C, separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;

– Pastrarea alimentelor de origine animala se face in ambalajele de provenienta, pe care sa fie aplicata eticheta din care sa rezulte data de valabilitate, originea si conditiile de pastrare, respectiv temperatura recomandata de producator;

– Spala cu atentie locurile unde sunt consumate alimentele, precum si furculitele, cutitele, lingurile, farfuriile, toate suprafetele care vin in contact cu alimentele (mese, blaturi);

– Ocupa-te de indepartarea, pe cat posibil, a tuturor insectelor (muste, furnici, gandaci), care pot contamina biologic alimentele;

– Manipularea alimentelor sa se faca numai dupa spalarea mainilor, cu apa si sapun, urmata de stergerea acestora cu prosoape curate, preferabil confectionate din hartie de unica folosinta;

– Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

– Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

– Alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite;

– Indeparteaza alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;

– Spala bine fructele si legumele inainte de a le consuma;

– Evita consumul unor alimente de origine animala care prezinta modificari vizibile – miros, gust, consistenta, culoare sau aspect, precum si cele ale caror termene de valabilitate sunt depasite;

– Apa utilizata pentru spalare trebuie sa fie apa potabila, pentru a preveni contaminarea alimentelor sau a suprafetelor si echipamentelor necesare cu bacterii ce pot provoca imbolnavirea consumatorilor.

Pe de alta parte, specialistii Ministerului Sanatatii subliniaza ca alimentatia trebuie corelata cu varsta. In urma cu cateva zile, facea valuri dupa ce s-a descoperit ca doi bebelusi, dintre cei ajunsi la spital cu sindrom hemolitic uremic, mancasera sarmale si supa, interzise pentru varsta lor. Romania se confrunta cu un val de cazuri de imbolnaviri, in special la copii. Cauza unora din cazuri e inca necunoscuta, s-a dat vina pe anumite alimente – ipotezele nu s-au confirmat, insa in alte cazuri, este clar ca la origine sunt probleme grave de igiena!

 

Share.

Leave A Reply