Incredibil! Ce chimicale contine supa instant

0

Esti in criza de timp? Deschizi un plic cu supa instant si, in scurt timp, o poti savura! Esti curios insa sa afli ce contine? Este incredibil ce au putut sa bage in acest preparat.

Cate tipuri de supa instant sunt pe rafturi, in supermarketuri sau magazine de cartier? Zeci si zeci, de-ti lasa gura apa! Avem supa instant de pui cu taitei, supa de vita cu taitei, supa crema de ciuperci, de rosii cu paste, cu galuste, cu fidea, supa instant de legume, supa alfabet, cu gust de pui curry, cu gust de creveti, iar lista poate continua.

Un studiu de piata despre supa instant, realizat de experti ai Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, scoate la iveala ce se gaseste in acest produs:

– legume deshidratate (cantitatea variaza de la 1% la 12%),
– paste fainoase (cantitatea variaza de la 50% la 93%),
– grasime de pui (cantitatea variaza de la 0,8% la 2%),
– carne de pui deshidratata (cantitatea variaza de la 0,2 % la 0,5 %),
– carne de vita deshidratata/pudra (cantitatea variaza de la 0,4% la 5,1%),
– grasime de vita, grasime de porc, arome artificiale de pui, rata si vita, praf de zer, sare iodata, amidon din cartofi, amidon din porumb, amidon de cassava, grasime vegetala, faina de grau, pesmet, albus de ou deshidratat, suc de lamaie deshidratat, sos de soia, extract de drojdie, zahar, maltodextrina, lactoza, proteine din lapte, proteine din grau hidrolizate, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de palmier, zahar caramel, sirop de glucoza, clorura de potasiu, sirop de caramel, galbenus de ou, tapioca, potentiatori de gust si aroma (monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu si 5 ribonucleotide disodice), coloranti (caramel sulfit de amoniu, caramel simplu), acidifianti (acid citric, carbonat de sodiu, carbonat de potasiu), agenti de afanare, antioxidanti, agenti de ingrosare (guma xantan si guma guar), stabilizatori (trifosfat pentasodic, difosfati, trifosfati si polifosfati).

Supa instant cu „al cincilea gust”

La 91% dintre produsele gen supa instant s-a folosit monoglutamatul de sodiu E621, care produce dureri de cap, slabiciune si este subiectul mai multor studii din cauza unor suspiciuni asupra efectelor nocive pe care le are asupra sanatatii. Mai bine de trei sferturi din pliurile cu supa instant contin grasime vegetala de palmier partial hidrogenata (uleiul de palmier partial hidrogenat contine acizi grasi de tip trans, acestia pot creste nivelul colesterolului nociv LDL, fapt ce poate duce la aparitia afectiunilor cardiace si a cancerului la colon. La peste jumatate dintre produsele analizate s-a regasit extractul de drojdie, care contine acid glutamic sau glutamat de sodiu si se foloseste pentru a crea arome sarate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii si afectiuni ale glandelor endocrine.

Pericolul excesului de sare

Iar sarea e din plin in supa instant, mult mai multa decat continutul de carne de pui ori legume – uneori si de 80 de ori! “Sarea este o componenta esentiala si indispensabila a organismului uman. intr-o societate tot mai tehnologizata, grabita si adepta unei alimentatii fast-food, excesul de sare este frecvent intalnit. Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au o presiune sanguina mai mare si au un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza. Evitati folosirea excesiva de sare in alimentatie, consumati zilnic fructe si legume proaspete si hidratati-va cu minim 2 litri de lichide pe zi”, recomanda dr. Silviu Banateanu, intr-o declaratie citata de APCR.

Colectie de E-uri in supa instant

In produsele gen supa instant analizate s-au identificat numerosi aditivi alimentari. Iata cativa si afectiunile asociate:

E100 – Curcumina – poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.
E150a – Caramel simplu – poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale.
E320 – Butilhidroxianisol – poate provoca reactii alergice, hiperactivitate, cresterea colesterolului si are efect estrogenic.
E330 – Acidul citric – poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor, nu este recomandat in alimentaţia copiilor.
E412 – Guma de guar – poate provoca greata, flatulenta si crampe.
E415 – Guma xantan – poate provoca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.
E450 – Difosfat disodic – poate provoca reactii alergice, tulburari de tranzit intestinal si modifica echilibrul calciu-fosfor din organism.
E452 – Polifosfati – pot provoca alergii, dereglari hormonale, boli intestinale si cresterea valorii colesterolului.
E466 – Carboximetilceluloza de sodiu – poate produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici intestinali).
E541 – Trifosfat pentasodic – poate provoca reactii alergice.
E551 – Dioxid de siliciu – poate provoca reactii alergice.
E621 – Monoglutamat de sodiu – poate produce dureri de cap, slabiciune.
E631 – Inozinat disodic – poate declansa reactii alergice.
E635 – Ribonucleotid disodic – poate provoca alergii, trebuie evitat de persoanele astmatice.

Concluzia? Valoare nutritiva foarte scazuta, continut ridicat de sare, aditivi din belsug

“Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritiva foarte scazuta, cu un continut ridicat de sare, care au cantitati insignifiante de legume si anumite tipuri de carne si cu aditivi alimentari din belsug”, este concluzia oferita de conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania.

Share.

Leave A Reply