Invata sa descoperi… zaharul ascuns

0

“Zaharul ascuns” in diferite produse destinate copiilor le transforma in adevarate bombe pentru sanatate! Iata sub ce forma poate aparea zaharul!

Ingrediente in care este “ascuns” zaharul. Desi pe etichete scrie “natural”, acest lucru nu este adevarat!

Un studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania este menit sa traga un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora. Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahar ascuns” care poate fi gasit in diverse sortimente de mancare si, cel mai grav, si in mancarurile destinate copiilor.

Foarte important este sa cititi etichetele produselor, pentru a studia continutul lor de zahar. Desi pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie “natural”, acest lucru nu este adevarat de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoza din sirop de porumb, folosite ca indulcitori, fac din produsele “naturale” adevarate bombe in alimentatia copiilor. Alte ingrediente in care este “ascuns” zaharul sunt: fructoza, siropul de malt, extractul de malt, siropul de porumb, melasa, zaharul brun, zaharoza, maltul de orez, agava. Toate acestea reprezinta indulcitori artificiali adaugati in produsele destinate copiilor, ce dauneaza sanatatii lor.

Obezitatea la copii: care sunt cauzele

Una dintre cele mai controversate teme de discutie din ultima vreme este obezitatea la copii. Daca pana acum doar americanii erau „acuzati” de obezitate, in prezent problema a inceput sa se manifeste si in randul europenilor si, din pacate, afecteaza din ce in ce mai multi copii. Se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2015, in Europa vor fi aproximativ 2,3 milioane de persoane cu varsta de peste 15 ani supraponderale.

Principalii responsabili pentru cresterea ratei obezitatii sunt dietele nesanatoase, in combinatie cu lipsa activitatii fizice, sau altfel spus, un dezechilibru intre aportul caloric si caloriile consumate. Cu cat acest dezechilibru are loc pe o perioada mai mare de timp, cu atat creste riscul aparitiei obezitatii. Obiceiurile de consum s-au schimbat. Consumul de cereale si fibre a scazut, in favoarea grasimilor, a adaosului de zahar si a produselor de origine animala!

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

Dereglarea metabolismului calciului: copii se imbolnavesc din aceasta cauza si au dintii stricati de timpuriu. Studiile arata ca zaharul adaugat in timpul prepararii produselor destinate copiilor (monozaharidele si dizaharidele), reprezinta cauza numarul unu in aparitia cariilor.

Obezitatea. Cea mai raspandita afectiune provocata de consumul excesiv de zahar este obezitatea. Desi zaharul nu este bogat in calorii, consumat in exces poate afecta sistemul hormonal, ducand la cresterea apetitului, marirea tesutului adipos si aparitia celulitei.

Diabetul. Consumul de zahar si de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. Asa apare diabetul. Acesta genereaza complicatii grave in organism.

Afectiunile cauzate de consumul excesiv de zahar sunt urmatoarele: osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului, scaderea imunitatii, cancer, in special cel de colon, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.

La copii, consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, ducand la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declansand pubertatea prematura, generand probleme de comportament (scaderea vointei, predispunere la violenta, scaderea capacitatii de concentrare etc.).

Share.

Leave A Reply