Retete sanatoase: pasta de avocado – beneficii pentru sanatate

0

Avocado este cunoscut si sub denumirea untul saracului. La noi multa vreme a fost un lux, acum insa e destul de rezonabil la pret, mai ales avand in vedere  multiplele proprietati.

Avocado – beneficii pentru sanatate

Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele.

Consumul fructelor de avocado, ca ele au rol protectiv impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi nutrientii importanti din hrana.

Fructele de avocado au o lista atat de lunga de beneficii:

  • proprietati antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declansarii diverselor tipuri de cancer.
  • protejeaza ficatul impotriva cirozei si hepatitei virale
  • inhiba si distrug celulele cancerului oral;
  • cresterea nivelului de colesterol bun in organism (HDL) si la reducerea celui rau (LDL), precum si la diminuarea numarului de trigliceride in sange;
  • mentin sanatatea sistemului cardiovascular, prin continutul in vitamina B6 si acid folic, doua substante care regleaza nivelul homocisteinei (compus asociat cu un risc crescut de imbolnavire cardiaca); intrucat contin vitamina E, glutation si grasimi mononesaturate, fructele de avocado protejeaza inima si sustin activitatea cardiaca;
  • regleaza hipertensiunea arteriala, prin continutul bogat de potasiu;
  • protejeaza celulele sanatoase ale organismului de actiunea radicalilor liberi, prin fitonutrientii furnizati (polifenoli si flavonoizi), deci scad riscul dezvoltarii bolilor inflamatorii si degenerative;
  • imbunatateste vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteina (ce previne si stopeaza degenerarea maculara asociata cu inaintarea in varsta si cataracta);
  • regleaza nivelul de glicemie si controleaza diabetul, reducand rezistenta la insulina a organismului, prin grasimile sanatoase si fibrele solubile continute;
  • reduce riscul de accident vascular cerebral, tot prin continutul de acid folic (studiile au demonstrat ca aceasta substanta s-a dovedit utila in prevenirea comotiilor cerebrale);
  • previne cancerul de prostata si de san, intrucat sunt bogate in acid oleic, un compus care inhiba dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul celor doua organe;
  • intarzie procesul de imbatranire a organismului, prin antioxidantii din compozitie (in special glutationul), care intaresc sistemul imunitar, protejeaza celulele si echilibreaza functiile sistemului nervos;
  • trateaza diverse afectiuni dermatologice (psoriazisul in special), prin efectul semnificativ de hidratare a pielii;
  • infrumuseteaza pielea si parul, conferindu-le stralucire si vitalitate (de aceea fructele de avocado sunt folosite si in multe masti cosmetice);
  • accelereaza metabolismul, datorita complexului de vitamine B;
  • previn pierderea memoriei si accelerarea bolilor mentale in cazul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer, deoarece sunt o sursa bogata de vitamina E, substanta care neutralizeaza radicalii liberi ce distrug celulele creierului si care stimuleaza procesul de alcatuire a proteinelor;

Pasta de avocado – reteta

Fructul de avocado se coace abia dupa ce este cules din pom. Abia dupa recoltare, avocado isi schimba culoarea de la verde-inchis pana spre visiniu-inchis sau chiar negru, atunci cand e copt.

Ca sa aveti o pasta de avocado reusita este foarte important ca fructul de avocado sa fie copt. Pentru asta cand alegem fructul de avocado e bine sa fim atenti la fermitatea fructului. Cu cat este mai copt, cu atat acesta este mai moale si pufos. Se poate cumpara chiar si necopt si lasat cateva zile pana cand acesta devine moale la atingere.

Regula cea mai importanta este ca fructul de avocado sa nu se tina in frigider. Se poate pune in cosul de fructe, dar nu in lumina soarelui. In functie de cat de devreme a fost cules, avocado se va coace in maxim 8 zile.

Pasta de avocado – ingrediente

  • un avocado
  • zeama de lamaie
  • sare
  • piper

Pasta de avocado – mod de preparare

Se taie longitudinal fructul de avocado pana cand cutitul va atinge nuca din mijloc. Desprindem prima jumatate si apoi infingem usor cutitul in nuca si o scoatem.

Se curata de coaja, sau se scoate miezul cu ajutorul unei linguri si pe pune in blender sau se piseaza cu furculita.

Se adauga zeama de lamaie, apoi se condimenteaza cu sare si piper.

Se amesteca bine pana devine ca o pasta.

Daca se doreste se poate adauga si usturoi.

Pasta de avocado obtinuta se poate servi pe paine sau paine prajita.

Share.

Leave A Reply