Piersica, un aliment medicament pentru intreg organismul – Sfaturile Nutritionistului Dietetician Anisia Vorinca

0

Alimentele de origine vegetala sunt surse de sanatate si de puteri vindecatoare. Acestea contin substante care produc efecte farmacologice similare cu cele ale medicamentelor, cu conditia sa fie consumate in anumite cantitati, prezentand urmatoarele avantaje: impiedica si corecteaza tendinta spre boala, au proprietati curative si in general NU au efecte secundare.

Pentru ca a inceput sezonul piersicilor, iar acest fructe parfumate imi sunt deosebit de dragi inca din copilarie, doresc sa incurajez includerea lor in dieta zilnica in aceasta perioada a anului.

Piersica – compozitie nutritionala

Compozitia piersicii este o combinatie echilibrata de provitamina A (betacaroten), vitamine din grupul B, vitamina C, potasiu, magneziu si fibra vegetala, toate in cantitati moderate. Piersicile, practic nu contin deloc sodiu sau grasimi. Contin insa 9 g fructoza si alte zaharuri si mai putin de 1 g de proteine la 100 g.

Se poate afirma ca pentru o inima sanatoasa, compozitia piersicii este aproape ideala. Vitaminele A, C, si E sunt cei mai puternici antioxidanti ai naturii. Efectul antioxidant al acestor vitamine mentine sanatatea arterelor in general si pe celor care hranesc inima in special.

Vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B6), care se gasesc in cantitati insemnate in piersici, sunt necesare pentru contractiile celulelor muschiului inimii, care isi procura energia din acizii grasi si din zaharuri.

Potasiul, care se gaseste din abundenta in piersici, si magneziul sunt doua minerale esentiale pentru mentinerea unui ritm normal si puternic al batailor inimii. Continutul de sodiu este foarte scazut, situandu-se undeva 1 mg/100g. O dieta saraca in sodiu ajuta la evitarea hipertensiunii arteriale si sustine activitatea inimii.

Piersicile sunt indicate din punct de vedere al medicinii nutritionale in urmatoarele cazuri:

  • Boli ale inimii: Consumul de piersici este benefic in cazuri de insuficienta cardiaca si in orice situatie de diminuare a capacitatii inimii de a-si desfasura eficient activitatea de pompare, ajutand la buna functioanre a acestui organ.
  • Tulburari digestive: Piersicile sunt usor de digerat atunci cand sunt coapte. Contin fibre vegetale solubile, care actioneaza ca un emolient in tubul digestiv. Stimuleaza secretiile glandelor digestive si au efect de laxativ bland.
  • Disfunctii renale: Piersicile sunt usor diuretice, ceea ce, alaturi de continutul scazut in sodiu si de proteine, face din ele un aliment excelent pentru buna functionare a rinichilor, fiind indicate si in litiaza urinara. Persoanelor care au predispozitie spre retentie de apa, le este deosebit de benefic consumul acestor fructe.
  • Obezitate: Piersicile sunt unele dintre fructele cele mai potrivite pentru a crea senzatia de satietate datorita fibrelor solubile, reducand astfel apetitul. Continutul lor caloric este destul de scazut, undeva la 40 kcal/100 g. In plus, actiunea lor depurativa si diuretica faciliteaza indepartarea deseurilor metabolice acide care insotesc frecvent obezitatea.

Piersicile mai sunt recomandate in cazuri de guta, reumatism, stari de stres, de oboseala, in cancer, in sustinerea functiei de detoxifiere a ficatului, in ingrijirea pielii, sunt benefice pentru ochi si sunt potrivite pentru persoanele in varsta, fiind foarte bine tolerate de catre acestea.

Proprietati medicinale mai putin cunscute au si florile si frunzele piersicilor: ele sunt folosite in constipatii, fiind foarte bine tolerate de copii; au efecte diuretice si sunt benefice in nefrite. Florile prezinta in plus proprietati sedative, fiind recomandate copiilor cu stari de nervozitate, precum si proprietati antispastice, putand fi folosite pentru calmarea tusei spastice.

Coaja catifelata a piersicilor poate produce o reactie alergica la persoane sensibile, fiind recomandata decojirea lor sau optarea pentru nectarine care sunt mai putin alergene.

Bucurati-va de inceputul verii si aduceti un plus de vitalitate si energie proaspata organismului vostru!

Cu respect pentru sanatate,

Anisia

Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala

Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/

Share.

Leave A Reply