Polenul de albine – unul dintre cele mai complexe superalimente din natura

0

Ma cuprinde o dorinta foarte mare de a face mai cunoscute efectele benefice ale produselor stupului si voi incepe cu acest dar minunat al naturii, atat de drag mie. Polenul de albine este folosit ca medicament natural inca din antichitate de catre chinezi si egipteni, este alcatuit din cele mai nobile substante concentrate de plante din florile si semintele lor, deoarece este materialul reproductiv al lumii vegetale.

Polenul de albine – proprietati

Proprietatile principale ale polenului sunt: antifungic, antimicrobian, antiviral, antiinflamator, hepatoprotector, antitumoral si imunostimulator.

Polenul contine:

  • pana la 60 de elemente, printre care bariul, borul, calciul, cuprul, aurul, iodul, fierul, magneziul, manganul, fosforul, potasiul, seleniul, siliciul, sulful, sodiul, molibdenul si zincul.
  • 18 vitamine: aproape toate vitaminele din complexul B, precum si vitaminele C, D si E, rutina (un catalizator al enzimelor); caroteni, lecitina / colina, toti aminoacizii esentiali, hormoni steroizi vegetali.
  • un nivel ridicat de antioxidanti care contribuie la cresterea longevitatii prin neutralizarea radicalilor liberi.

De asemenea, imbunatateste vitalitatea, capacitatea de rezistenta a organismului, nivelul de energie, permite recuperarea mai rapida dupa exercitii fizice si amplifica rezistenta corpului la efortul mare, repetat, imbunatatind in acelasi timp cresterea si definirea musculaturii.

Este un aliat important pentru copiii in crestere, pentru sportivi, pentru varstnici, pentru persoanele care desfasoara o activitate intelectuala crescuta, dar si pentru cei care vor sa se mentina sanatosi, cat mai mult timp.

Pentru ce este indicat polenul de albine?

Polenul sustine refacerea organismului in anumite boli precum cancerul, boli autoimune, precum psoriazisul, gripe, raceli, eczeme, anemie, constipatie, colita, sinuzita, astm, bronsita. Reduce productia de histamina, neutralizand astfel foarte multe alergii si actioneaza ca un afrodisiac puternic imbunatatind fertilitatea.

Iata ce spun cercetatorii de la Institutului de apicultura din Taranov, Rusia, despre polen un de albine: „Este una dintre cele mai bogate surse de vitamine din intreaga lume. Chiar daca nu am tine cont de celelalte ingrediente pe care le contine, rutina din polen ar fi suficienta pentru a justifica un consum zilnic de cel putin o lingurita din acest aliment, pentru simplul motiv ca intareste capilarele. Polenul este extrem de bogat in rutina. In plus are un continut foarte ridicat de acizi ribonucleici (ARN) si de acizi dezoxiribonucleici (ADN)”.

Un alt motiv intemeiat pentru care eu recomand suplimentarea cu polen de albine este, printre altele, continutul sau in enzime digestive principale, care vin in completarea propriilor enzime ale organismului nostru, ajutand foarte mult sistemul digestiv. Polenul ingerat este foarte rapid absorbit de organism.

Concentratia mare de vitamine din complexul B, prezenta in polen, contribuie la construirea scutului de autoaparare impotriva stresului si a asteniei, imbunatateste activitatea creierului, sporeste longevitatea, inversand procesul de imbatranire si creste pofta de mancare.

Polenul este un valoros probiotic vegetal care contribuie la refacerea florei intestinale, de aceea este de preferat consumul sau in stare cruda, pentru ca probioticele si enzimele pe care le contine sa nu fie alterate prin uscare.

Polenul de albine – tipuri

Exista mai multe tipuri de polen: poliflor, de macese, de salcie, de paducel, de salcam, de prune, de mar, de iarba neagra.

Nu il treceti cu vederea atunci cand auziti apicultorii vorbind despre el sau cand il vedeti in frigiderele magazinelor naturiste!

Polenul de albine – mod de consum

Moduri de consum: luat pur si simplu cu lingurita pe stomacul gol (daca nu exista efectiuni ale stomacului), amestecat cu fructe sau suc de fructe, adaugat in kefir sau in shake-uri din diverse combinatii de fructe, frunze verzi, seminte, oleaginoase, fulgi de ovaz. Se poate consuma sub forma de cure, de 3-4 ori pe an sau zilnic, in cantitati de la 10 pana la 100 de grame. Cantitatea si modul de administrare trebuie neaparat personalizate, in functie de necesitatile fiecaruia!

Introduceti polenul crud de albine in alimentatia dumneavoastra si veti vedea cu siguranta imbunatatiri generale!


Anisia
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala

Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/

Share.

Leave A Reply