Preparate din carne: minciuni cu eticheta!

0

Consumatorii europeni, trasi pe sfoara cand cumpara unele preparate din carne! Chiar si etichetele s-au dovedit mincinoase. Sunt nereguli grave legate de ingrediente si aditivi alimentari!

Spune eticheta produselor alimentare pe baza de carne adevarul? Aceasta este intrebarea care a generat testele demarate de sapte organizatii de consumatori din UE si la care face referire Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Este posibil ca produsele pe baza de carne sa nu fie ceea ce crezi!

Producatorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioara nume atragatoare si inselatoare. Dupa cum a fost descoperit de Test-Achats din Belgia si OCU din Spania, modul in care arata produse precum “hamburger”, “carne tocata” si “moelleux de porc” pot induce consumatorii in eroare: acestia cred ca achizitioneaza produse din carne 100%, in timp ce ei, de fapt, cumpara preparate cu continut scazut de carne.

Si cantitatea conteaza!

Cantitatea reala de carne poate fi mai mica decat cea mentionata pe eticheta. Cand un ingredient este mentionat in descrierea unui produs alimentar sau este, de obicei, asociat de consumator cu numele produsului alimentar ori este esential pentru a caracteriza produsul, cantitatea ingredientului trebuie sa apara in lista ingredientelor, ca procent indicat intre paranteze. In Republica Ceha, testele organizatiei de consumatori dTest asupra carnatilor de porc la gratar au dezvaluit diferenţe de pana la 15% intre cantitatea de carne declarata si cea reala. in alt test, un preparat din carne tocata avea cu 24,5% mai putina carne decat cea declarata pe eticheta, avand apa si alte ingrediente care inlocuiau carnea.

In Olanda, Consumentenbond a testat continutul de carne din crochete: era pe jumatate fata de cel declarat. Astfel, consumatorii nu cunosc specificatiile ingredientelor etichetate drept carne, iar in cazul crochetelor, imaginea ambalajului creeaza falsa impresie ca produsul contine mult mai multa carne decat in realitate.

Apa vanduta la pret de carne!

Testele din Belgia au dezvaluit ca multe dintre preparatele din carne, precum “rulada toscana” si “medaillon ardennais” (muschi de porc afumat in mod traditional), au un continut de carne care variaza intre 89%-92% si un adaos de apa care, probabil, este mai mare de 5%.

Aditivi alimentari mascati! Niciun aditiv nu ar trebui sa ajunga in carnea proaspata si doar cantitati limitate de anumiti aditivi alimentari sunt permise in conformitate cu legislatia EU privind preparatele din carne. Cu toate acestea, testele membrilor BEUC au dezvaluit ca aceste reguli nu sunt intotdeauna puse in aplicare corect.

“Preparatele traditionale” care nu au nimic cu adevarat traditional

“Preparatele traditionale” constituie o usa deschisa abuzurilor. In timp ce sulfitii si fosfatii sunt interzisi in majoritatea preparatelor din carne tocata, acestia sunt permisi in specialitatile britanice “carne burger” si “carnati mic dejun”. Alte produse carora li s-au acordat scutiri includ “lomo de cerdo adobado” (fleica de porc), “gehakt” (carne tocata) si “Finnish grey salted Christmas ham” (sunca-specialitate de Craciun). Unele dintre aceste preparate nu au insa nimic cu adevarat traditional. Colorantii, cum ar fi extractul de ardei iute (E160c) au fost, de asemenea, gasiti in unele frigarui marinate vandute in supermarket-uri belgiene, desi prezenta colorantilor nu este permisa. “Marinatele nu trebuie utilizate ca ingrediente pentru a transfera colorantii in preparatele din carne in care acestia nu sunt permisi. Colorantii nu au niciun alt scop decat de a face carnea atragatoare pentru consumatori si, prin urmare, ii pot induce in eroare” a precizat Test-Achats.

In Portugalia a fost testata carnea tocata de vita proaspata cumparata de la 26 de macelarii si supermarket-uri din regiunile Lisabona, Porto si Setubal. Din cele 26 de probe, 23 aveau in continut sulfiti, conservanti a caror utilizare nu este permisa la carnea proaspata. Sulfitii sunt un alergen cunoscut a carui prezenta in alimente, acolo unde este permisa, trebuie intotdeauna sa fie declarata daca valorile sunt mai mari de 10 mg/kg. in mai multe randuri, DECO a constatat niveluri de sulfit care depasesc pragul de etichetare pentru alergeni, cu valori de aproximativ 400 de ori mai mari. Persoanele care au alergie la sulfiti pot suferi de dureri de cap, greata, astm sau chiar, in cazuri foarte grave, soc anafilactic.

Carne de miel fara… miel

Carnea separata mecanic deriva din resturi de carne ramase de la carcasele de animale, odata ce au fost scoase bucatile principale. Deoarece aceasta carne difera in ce priveste calitatea fata de carnea proaspata, nu este luata in considerare ca si continut de carne intr-un produs alimentar si nu ar trebui sa fie etichetata drept carne in lista de ingrediente. In Spania a iesit la iveala prezenta frecventa, dar nedeclarata, a carnii separate mecanic de pasare sau curcan in kebabul prezentat consumatorilor ca facut din carne de vitel. intr-un alt test efectuat in Cehia, prezenta carnii separate mecanic, nedeclarate, a fost puternic suspectata in “Lovecký Salam”, un tip de salam foarte popular.

In 2013, o serie de alimente procesate pe ale caror etichete se mentiona ca ar contine carne de vita, s-a dovedit ca sunt facute, de fapt, din carne de cal. o investigatie a organizatiei de consumatori din Marea Britanie -Which?- a constatat ca 40% din mancarea de miel comandata la pachet era contaminata cu alte produse din carne, unele dintre portii neavand carne de miel deloc.

“Rezultatele au aratat un numar mare de discrepante – si in unele cazuri mari diferente – intre ce spuneau etichetele si din ce erau, de fapt, facute produsele. Etichetele ambigue, inexacte si chiar inselatoare identificate in teste au dezvaluit necesitatea unei aplicari mai stricte a legislatiei UE pentru a asigura ca informatiile privind produsele alimentare sunt clare si demne de incredere”, precizeaza APC Romania.

Share.

Leave A Reply