Inghetata, alimente preparate cu oua crude sau lapte nepasteurizat, carne de pasare incorect preparata sunt doar cateva dintre produsele care pot fi vinovate de infectia cu salmonella, bacterie ce poate contamina o varietate de alimente. In anotimpul cald, numarul cazurilor de salmoneloza creste in spitalele de boli infectioase.
“Salmoneloza este o boala data de salmonella, care sunt niste bacilli gram negativi si care produc o intreaga gama de patologii, dar cel mai frecvent boala diareica, care poate fi de model neinvaziv, invaziv sau sistemic, sistemic fiind. Acestea apar la persoane imunodeprimate, la nou nascuti si sugari, sau la persoanele in varsta. Din acest motiv poate evolua ca o boala usoara, cu toxiinfectie alimentara sau enterocolita banala, cu cateva scaune diareice, greturi, varsaturi, colici abdominale si febra, cu sau fara febra, pana la septicemia cu punct de plecare digestiv si metastaze in diferite organe. De aceea este bine sa fie diagnosticata si tratata pentru ca, daca nu este tratata la timp si daca intruneste factorii de rezistenta scazuta a organismului, poate duce la septicemie.”, spune dr. Virgil Musta, medic primar boli infectioase.
Tratamentul pentru salmoneloza este un tratament cu antibiotic: se face in functie de antibiograma, pentru ca sensibilitatea este diferita, iar restul simptomelor se trateaza prin medicatie simptomatica.
De obicei pacientii cu salmoneloza prezinta initial o boala diareica
Caracteristica principala a salmonelozei sunt scaunele de culoare verzui. Daca simptomatologia prezinta si fenomene generale de intoxicatie, cu stare general influentata, cu hipotensiune, chiar stare de soc, in cazul acesta ne punem problema de sepsa si tratamentul este acelasi, doar ca precautiile trebuie sa fie mai mari, trebuie efectuata reechilibrarea electrolitica foarte rapid.
Salmonela, de cele mai multe ori se introduce prin alimente, ca toxiinfectie alimentara. Medicii spun ca este o boala a mainilor murdare, a alimentatiei care nu respecta regulile de igiena, a unui standard social scazut.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: