Teste medicale gratuite pentru timisoreni

0

Din a doua jumatate a acestei saptamani si pana la inceputul lunii octombrie, timisorenii pot beneficia de teste medicale gratuite, mai precis pot sa-si masoare tensiunea arteriala si glicemia – vezi unde se desfasoara aceasta campanie.

Unde se desfasoara aceste teste medicale gratuite?

In perioada 18 septembrie – 2 octombrie, timisorenii care doresc sa isi verifice starea de sanatate vor putea beneficia de teste medicale gratuite – determinari gratuite de tensiune arteriala si de glicemie. Programul de teste medicale gratuite se va derula in doua dintre sediile farmaciilor ”Dona” din Timisoara, este vorba despre cele de pe strada Mures nr. 1C – Piata Doina, respectiv Piata Badea Cartan nr. 7.

Toti cei interesati de aceste teste medicale gratuite sunt asteptati in farmacii, de luni pana vineri, in intervalul orar 9:00 – 17:00.

Boala cardiovasculara determina mai multe decese decat toate formele de cancer la un loc

Boala cardiovasculara reprezinta principala cauza de deces in Europa, determinand mai multe decese decat toate formele de cancer la un loc, mortalitatea fiind crescuta in randul femeilor si al pacientilor cu statut socio-economic redus in Romania, boala cardiovasculara determina peste 62% din totalul deceselor. Are ”o pondere de 26,6% din numarul total de DALY (disability – adjusted life years) si respectiv de 33% din numarul total de DALY datorati bolilor netransmisibile1, unde DALY reprezinta unitatea de masura a incarcaturii unei boli, fiind egala cu numarul de ani din viata pierduti secundar decesului prematur determinat de acea boala”, arata www.societate-hipertensiune.ro.

Factorii de risc ai acesteia pot fi clasificati in trei categorii:
1. Determinanti generali:
Nemodificabili: varsta, sexul si predispozitia genetica
Modificabili: venit, educatie, conditiile de viata, conditiile de munca
2. Determinanti ai stilului de viata: fumat, dieta nesanatoasa, abuz de alcool, sedentarism
3. Determinanti biologici: HTA, hiperglicemie, hipercolesterolemie, obezitate

Semne si simptome care ne pot sugera faptul ca glicemia este mare

Atunci cand glicemia a trecut de 200 mg/dl (11 mmol/L) apare gura uscata, buze uscate, dificultate usoara la vorbire si sete. Daca glicemia aceasta mare dureaza mai mult de o zi va apare o crestere a volumului de urina, ce obliga pacientul sa mearga mai des la baie, inclusiv noaptea. Setea va fi combatuta instinctiv prin consumul unei cantitati mai mari de apa, uneori depasind 4-6 litri pe zi. Persistenta glicemiilor mari mai multe zile va duce la o deshidratare treptata a intregului organism, cu limba „prajita”, piele uscata, reducerea fortei musculare, oboseala, scadere in greutate, vedere tulbure, scaderea usoara a tensiunii arteriale, precizeaza www.diabetzaharat.ro.

Share.

Leave A Reply