10 nou-nascuti cu luxatie de sold din Timisoara vor primi sansa la o viata normala

0

1199_articol10 nou-născuţi cu luxaţie de şold din Timişoara vor primi şansa la o viaţă normală. Totul datorită unui proiect transfrontalier România-Ungaria.Proiectul a fost iniţiat în urmă cu două luni de către Spitalul de Copii Louis Ţurcanu în parteneriat cu o clinică din Szeged. În acest timp medicii timişoreni au reuşit să testeze peste 800 de nou-născuţi dintre care 10 au fost depistaţi cu displazie de şold. Pentru ei s-a început imediat tratamentul ortopedic.

Asistentul de proiect Vlad David spune că programul de screening este unul extrem de important pentru copii:

„O parte din copii puteau să se piardă din sistem şi atunci să vină târziu, după vârsta de un an sau după şase luni, când tratatamentul poate să fie mult mai agresiv. În cazul acestor copii, cu cât urmează mai devreme tratamentul, cu atât mai bine, pentru că intervenţia în primele luni de viaţă constă într-un echipament special, un chilot ortopedic care menţine picioarele într-o poziţie de corecţie şi până la vârsta de şase luni chiar un an, copilul e sănătos şi nu va mai avea nici un fel de problemă toată viaţa. În cealaltă situaţie, când a depăşit vârsta tratatamentului ortopedic, când ajunge să facă intervenţii…am avut copii care au venit şi după doi-trei ani de zile. Atunci au trebuit să sufere o serie de intervenţii chirurgicale cu rezultate nu din cele mai bune.”

Prin intermediul finanţării în valoare de 100 de mii de euro, Spitalul de Copii Louis Turcanu va achiziţiona şi aparatură performantă, cu ajutorul căreia medicii vor putea depista şi trata luxaţia de şold încă din faza incipientă.

„ Estimăm că undeva în luna iunie va ajunge ecograful, pentru că am demarat deja procedurile de achiziţie, iar astroscopul va ajunge sperăm în iulie sau cel târziu august. Aparatura este foarte importantă, pentru că ecografia este cea mai importantă metodă de a vedea o displazie de şold la copii, iar pe lângă faptul că este performantă este şi non-traumatizantă pentru copil. O radiografie cât de minimă înseamnă tot iradierea copilului. În acelaşi timp artroscopie înseamnă tratament minim invaziv. Nu trebuie operat copilul, decât în condiţii de agresivitate minimă asupra articulaţiilor şi ţesuturilor” a mai precizat Vlad David.

Medicii de la Spitalul de Copii din Timişoara, dar şi cei de la clinica din Szeged se vor specializa în utilizarea ecografului şi a artroscopului în cadrul unui curs care va avea loc în a doua jumătate a lunii viitoare.

Iniţiatorii proiectului speră ca până la sfârşitul acestui an să încheie parteneriate şi cu spitalele din Lugoj, Sânnicolau-Mare şi Deta,  astfel încât la un interval de 4 zile să poată fi efectuate teste tuturor nou-născuţilor.

autor: Maria Rohnean

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.