100 de copii cu malformatii cardiace au fost operati

100 de copii cu malformatii cardiace au fost operati la Marie Curie in ultimul an

0

Un numar de 100 de copii cu malformatii cardiace au fost operati cu succes in ultimul an si jumatate la Spitalul “Marie Curie” de medicii italieni si romani, in cadrul Programului de cooperare intre Ministerul Sanatatii si Clinica San Donato.

“Am reusit ceea ce ne-am propus, adica sa salvam aici, acasa, copiii nostri, care se nasc cu malformatii cardiace, fara a mai fi necesar transferul lor in unitati sanitare din alte tari. Anul trecut am stabilit cu reprezentantii clinicii italiene ca vom continua acest program si ca il vom dezvolta la nivel national. In prezent, se realizeaza interventii la Bucuresti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Marie Curie” si in alte 4 centre — Iasi, Targu Mures, Cluj Napoca si Timisoara”, a declarat marti ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intr-o conferinta de presa.

Echipe de medici italieni si romani opereaza copii cu malformatii congenitale

El a amintit ca in luna iulie 2014 a semnat extinderea Programului de cooperare intre Ministerul Sanatatii si Clinica San Donato, program in cadrul caruia echipe de medici italieni si romani opereaza copii cu malformatii congenitale cardiace in cadrul spitalelor din Romania.

“Cea de a doua componenta a programului o reprezinta cea de instruire a personalului medical in domeniul chirurgiei cardiace. Tinta noastra este ca in anul 2016, dupa doi ani de la infiintarea programului, echipa de medici romani sa poata efectua in integralitate interventiile, fara coordonarea medicilor din Italia”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Banicioiu a felicitat echipele de profesionisti romani si italieni pentru ca toate cele 100 de interventii realizate au avut o rata de succes de 100%.

Profesorul italian Alesandro Frigiolla a sustinut ca domeniul chirurgiei cardiace pediatrice este unul complex, care necesita o echipa numeroasa si foarte bine pregatita.

95% dintre operatiile facute copiilor cu malformatii cardiace sunt reusite

Frigiolla a aratat ca, in prezent, in cadrul misiunilor la care participa, aproximativ 95% dintre operatiile facute copiilor cu malformatii cardiace sunt reusite.

La randul sau, profesorul Tamman Youssef a spus ca la prima operatie efectuata la Spitalul “Marie Curie” in urma cu un an si jumatate au participat 14 persoane, medici si asistente, din Italia, iar in prezent sunt prezenti la misiunile de la acest spital doar trei — patru medici si asistente.

“Nu exista caz in lume pe care sa nu putem sa il operam. 70% din cei 100 de copii au prezentat cazuri foarte grave. Reusita a fost de 100%. Vreau ca Spitalul “Marie Curie” sa fie cel mai mare centru de chirurgie cardiaca pediatrica din Balcani. La Iasi am avut mai multe misiuni, am operat peste 20 de copii cu malformatii cardiace. Luni vom avea la Cluj prima misiune”, a spus medicul italian.

Mortalitatea infantila cauzata de malformatiile congenitale ale sistemului circulator reprezinta peste 11% din totalul deceselor copiilor cu varsta sub un an. Anual, printre nou-nascuti, sunt aproximativ 2.500 — 3.000 de cazuri noi de copii cu probleme cardiace.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.