15.700 de medici romani lucreaza in strainatate – Care sunt motivele?

0

Un studiu realizat de ARPS (Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii) arata ca aproximativ 15.700 de medici romani lucreaza in strainatate.

Cei mai multi medici isi practica meseria cel mai mult in vestul Europei (Franta, Germania, Marea Britanie).

Deficitul de medici de familie este de aproximativ 600

“Cu ocazia cercetarii intreprinse in 2017 prin proiect referitor la deficitul de medici pe fiecare judet inregistrat de directiile judetene de sanatate publica s-a aflat din raspunsurile partiale (24 din 42 de directii au oferit informatii) ca deficitul de medici specialisti era de aproximativ 4.700″, releva un comunicat al ARPS despre rezultatele studiului.

“Emigratia fortei de munca inalt calificate din Romania. O analiza a domeniilor cercetare – dezvoltare, medicina si tehnologia informatiei si a comunicatiilor”.

In prezent, aproximativ 15.000 de cercetatori romani sunt activi in strainatate. Din pacate, Romania nu a reusit sa construiasca programe eficiente de atragere in tara, de reintegrare sau de angrenare in parteneriate cu cercetatori din tara.

In tara noastra, sau inregistrat o reducere de aproximativ 30% a personalului din domeniul cercetare-dezvoltare, in ultimii 20 de ani.

Totodata, studentii romani care au ales sa studieze in strainatate este de aproximativ 300.000.

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii IT (ANIS) arata ca in anul 2014 aproximativ 120.000 de specialisti in IT lucrau in Romania si se estimeaza ca, pana in 2020, cererea va ajunge la circa 300.000.

Fata de salariul mediu net pe economie de 2.300 lei, in domeniul IT salariul mediu net in domeniu era de 5.811 de lei in ianuarie 2017.

“Specialistii TIC formati in Romania se pare ca lucreaza mai ales in statele UE precum Marea Britanie, Irlanda, Belgia, dar si SUA si Canada”, conform ARPS.

Care este motivul migratiei medicilor, cercetatorilor si specialistilor IT?

Motivul principal pentru care specialistii prefera sa emigreze nu este venitul lunar. Cele mai importante cauze sunt (in aceasta ordine):

  • coruptia,
  • lipsa oportunitatilor de dezvoltare profesionala,
  • avansarea in cariera nebazata pe merite profesionale,
  • birocratia din institutiile publice,
  • veniturile mici
  • lipsa infrastructurii/echipamentelor tehnice

Studiul “Emigratia fortei de munca inalt calificate din Romania. O analiza a domeniilor cercetare – dezvoltare, medicina si tehnologia informatiei si a comunicatiilor” a fost realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, in cadrul proiectului EMINET – Dezvoltarea unei retele de organizatii active in domeniul migratiei, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.