ALERTA DSVSA: 23 de tone de peste cu viermi aduse in Romania din Spania

0

Alerta trimisa de catre Directia Sanitar Veterinara Ilfov (DSVSA) privind infestarea cu paraziti a produsului “trunchi de merluciu congelat” cu origine Spania.

Transportul cu acest tip de produs era alcatuit din 6 loturi, in cantitate totala de 23.060 de kg.

Probe recoltate din fiecare lot, in cadrul programului de autocontrol, de unitatea de depozitare autorizata, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

In urma efectuarii examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis in viscere, iar in probele din alte doua loturi a fost decelata prezenta larvelor parazitului atat in viscere, cat si in musculatura dorsala si cea abdominala.

S-a initiat procedura de retragere a produsului

Conform procedurilor, operatorul a initiat procedura de retragere a produsului neconform, sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judeteana implicata in gestionarea alertei.

Pana la aceasta data, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kg (1.578 de kg din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular si 2.262 de kg din loturile de produs cu localizare viscerala).

Actiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este in derulare.

Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor (Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A. nr.35/2016) prevede obligativitatea supunerii fiecarui lot de peste, icre sau lapti, randomizat, examenului prin inspectie vizuala, inainte de prelucrarea sau comercializarea acestuia, in vederea depistarii si indepartarii parazitilor vizibili cu ochiul liber, cat si obligativitatea prelevarii unor probe reprezentative din fiecare lot de peste, icre sau lapti.

Masuri dispuse de serviciile veterinare:

  1. pestele parazitat sau partile parazitate din acesta nu vor fi comercializate pentru consum uman; b) pestele intreg la care au fost evidentiate formatiuni parazitare doar la nivelul viscerelor si care pot fi indepartate in totalitate, se dirijeaza la procesare sub supraveghere sanitara veterinara intr-o unitate autorizata sanitar-veterinar care dispune de facilitati pentru indepartarea eficienta a partilor parazitate si in care sunt respectate conditiile de igiena pentru evitarea posibilitatilor de contaminare;
  2. pestele intreg la care au fost evidentiate formatiuni parazitare la nivelul musculaturii sau la nivelul musculaturii si a viscerelor se declara impropriu pentru consum uman si nu se accepta valorificarea acestuia pentru consumul uman.

Pana la aceasta data, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme de peste (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular si 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerala). Potrivit ANSVSA, actiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este in derulare.

Potrivit unui material informativ privind infectia produsa de Anisakis Simplex, publicat pe site-ul ANSVSA, anisakidoza umana se caracterizeaza prin manifestari alergice, cutanate sau articulare (faza invaziva), pseudo-ulceroase (faza acuta) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacuta).

Boala are o repartitie mondiala, cu focare concentrate in Asia si Europa de Vest, 90 la suta din cazuri fiind semnalate in Japonia, urmand apoi Germania, Olanda, Spania si Franta.

Majoritatea cazurilor au fost asociate consumului de produse traditionale din peste crud, insuficient tratat termic sau marinat care contine larve infestante.

Simptomatologia debuteaza cu urticarie pe fond alergic si ulterior sindrom anafilactoid asociat cu infectii gastro-intestinale. Cazurile studiate in Spania descriu simptome clinice evoluand de la angioedeme izolate si urticarie, pana la soc anafilactic. Alte simptome descrise: gastroenetrita eozinofilica, boala respiratorie ocupationala, boala reumatica si dermatita de contact, potrivit informatiilor de pe site-ul ANSVSA.

Share.

Leave A Reply