250 de dosare lăsate în aşteptare pentru fertilizare in vitro până la reluarea programului naţional

250 de dosare lăsate în aşteptare pentru fertilizare in vitro până la reluarea programului naţional

0
fertilizare in vitroMinisterul Sănătății a oprit pentru următoarele luni finanțarea programului național de fertilizare in vitro.
 În prezent, 250 de dosare au fost aprobate şi sunt în aşteptare, însă cuplurile trebuie să aştepte până la reluarea programului pentru a-şi vedea visul împlinit. Oficialii susţin că programul va putea fi reluat doar în urma unei rectificări bugetare şi asta pentru că, în prezent, nu mai există fonduri pentru a fi acceptate cazuri noi.
“Pentru următoarele luni nu sunt fonduri pentru că banii au fost alocaţi pe programe prioritare, cum ar fi HIV/SIDA, TBC, pentru programele care aveau o lipsă foarte serioasă de fonduri şi unde este vorba întradevăr de viaţă şi moarte şi situaţii în care pacienţii trebuie să primească medicamente necesare. Asta nu înseamnă că este o sistare toatală. Poate că la următoarea rectificare sau în bugetul anului viitor se va relua acţiunea”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Costurile unei fertilizări in vitro

Costurile unei fertilizări in vitro pot ajunge până la 4 000 de euro, fără medicamente și analize, iar statul aloca pentru fiecare cuplu 1.500 de euro.
“Fertilizarea in vitro pentru unele cupluri este singura şansă de a avea copii, şi atunci fiecare încearcă să facă tot posibilul să obţină finanţare. Multe cupluri nu reuşesc. În mod sigur va scădea adresabilitatea pentru că sunt multe cupluri care nu-şi permit să plătească procedura şi probabil vor renunţa la ideea de a mai avea copii”, a declarat medicul primar Obstretică Ginecologie, de la Centrul de Reproducere Umană Asistată Timişoara.
Până acum, prin programul Ministerului, la Centrul de Reproducere Umană Asistată din Timişoara s-au născut 40 de bebluşi.
“Am avut 142 de proceduri de fertilizare in vitro, din iulie 2011 până în luna august 2013. În prezent, avem trimise 19 dosare la Ministerul Sănătăţii care sunt în aşteptare.în momentul în care se va relua programul ele vor fi analizate de comisie şi apoi va fi începută procedura de fertilizare ”, a declarat managerul centrului, Liliana Dorneanu.
La nivel naţional, prin programul de fertilizare in vitro, s-au efectuat până acum  831 de proceduri și s-au născut aproximativ 200 de copii.
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.