30% din populatia mondiala sufera de obezitate

0

30% din populatia mondiala, adica aproape 2,1 miliarde de persoane, din care peste 62% provin din tarile in curs de dezvoltare, sunt supraponderale sau sufera de obezitate, conform unui studiu american, publicat joi, informeaza AFP.

obezitate

Obezitatea este o problema care afecteaza pe toata lumea, indiferent de varsta sau venituri, oriunde in lume”, a declarat Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sanatatii de la Universitatea din Washington, care a analizat datele obtinute din 188 de tari.

Intre 1980 si 2013, proportia persoanelor cu un indice de masa corporala (IMC) de peste 25 de puncte – limita dincolo de care oamenii sunt considerati supraponderali – a trecut, la nivel mondial, de la 28,8% la 36,9% in cazul barbatilor si de la 29,8% la 38% in cazul femeilor, conform studiului publicat in revista medicala The Lancet, din Marea Britanie.

Un IMC peste 30 este considerat este considerat un simptom al obezitatii

Indicele de masa corporala este raportul dintre greutatea exprimata in kilograme si patratul inaltimii. Un indice de peste 30 de puncte este considerat un simptom al obezitatii, in cazul adultilor. Adultul care are un indice situat intre 25 si 30 este considerat supraponderal.

In randul tarilor dezvoltate, Statele Unite, Marea Britanie si Australia ocupa primele locuri in privinta numarului de persoane cu varsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proportie de peste 60%.

In ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare, daca obezitatea reprezinta o exceptie in anumite tari din Africa, precum Burkina Faso si Ciad, alte tari din Orientul Mijlociu, America Latina si Oceania au depasit deja tarile occidentale.

Tarile reprezentative in acest sens sunt Egipt, Libia, Arabia Saudita, Oman, Bahrein si Kuweit, unde numarul de persoane supraponderale si obeze a crescut considerabil, afectand peste 70% din persoanele cu varsta de peste 20 de ani.

Aceasta tendinta este regasita in mai multe tari din America Latina (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) si mai ales in micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati si Samoa), unde nivelul a depasit 80% in randul populatiei cu varsta de peste 20 de ani.

Numarul de copii si adolescenti care sufera de obezitate a crescut cu 50%

In paralel cu cresterea numarului de persoane supraponderale a scazut varsta de la care se manifesta simptomele obezitatii: intre 1980 si 2013, numarul de copii si adolescenti obezi sau supraponderali a crescut cu 50% la nivel mondial.

“Aceasta crestere este extrem de nelinistitoare (…) in masura in care obezitatea infantila poate avea consecinte grave asupra sanatatii, mai ales cardiovasculare, asupra diabetului si a numeroase forme de cancer”, a subliniat cercetatoarea Marie Ng, care a coordonat studiul.

Potrivit unui studiu publicat in 2012 in revista The Lancet, referitor la “impactul mondial al morbiditatii”, obezitatea ar fi provocat 3,4 milioane de decese doar in 2010.

Cu 160 de milioane de cazuri, Statele Unite reprezinta tara cu cele mai multe persoane obeze si supraponderale din lume, devansand tari precum China, India, Rusia, Brazilia si Mexic.

In Statele Unite, obezitatea  afecteaza peste 70% dintre barbati si aproape 62% dintre femeile cu varsta de peste 20 de ani, precum si 30% dintre copii si adolescenti.

Proportia persoanelor obeze in Statele Unite este de 32% dintre barbatii adulti si de 34% dintre femeile adulte, fata de numai 4% in China si India.

“In timpul ultimelor trei decenii, nicio tara nu a reusit sa reduca rata obezitatii si ne asteptam sa creasca intr-un ritm regulat in statele cu veniturile reduse si medii, daca nu vor fi luate masuri urgente pentru a eradica aceasta criza de sanatate publica”, a avertizat Christopher Murray.

sursa: mediafax.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.