3000 de medici au plecat în străinătate în 2013

3000 de medici au plecat în străinătate în 2013, aproape 10 la sută din cadrele medicale din România

0

10 la sută din personalul medical, adică un număr de 3.000 medici au plecat din România în 2013. Din cauza salariilor mici   aproape 14.000 de medici au părăsit România în ultimii 6 ani.

medici in strainatate

Dintre medicii care au plecat în străinătate anul trecut cei mai mulți s-au orientat către Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia.

La noi în ţara medicii rezidenţii  au un salariu de bază cuprins între 200 şi 350 de euro, în timp ce medicii din străinătate pot câştiga şi 1.700 de euro.

În România un medic câştigă între 200 şi 1.500 de euro, iar un medic în strainate poate avea un salariu şi de 12.000 de euro. Cele mai căutate domenii sunt medicină generală, chirurgie şi pediatrie.

Plecarea medicilor în străinătate afectează şi economia naţională, statul român alocând 51.000 de lei pentru pregătirea medicală a fiecăruia.

Un medic roman care lucrează într-o companie privată medicală din Marea Britanie susţine că s-ar întoarce în România dacă i s-ar oferi un salariu din care să îşi poată creşte copiii şi să ducă o viaţă decentă.

Într-un interviu acordat News Gate Plus, Marilena B. a povestit că s-a mutat în Regat încă din februarie 2009, când a fost recrutată de o companie britanică.

“În Anglia m-am întreţinut singură până la primul salariu. Am avut două săptămâni de pregătire, atunci doar cazarea a fost plătită de compania de recrutare. În iunie au venit şi soţul şi copiii mei, am doi băieţi şi o fată. Băieţii nu s-au acomodat repede cu sistemul şi cultura britanică, pentru fata a fost însă mai uşor. Acum băieţii sunt studenţi, fata va intra din toamnă la universitate.”

Nu am plecat din România din cauza sărăciei, am luat totul ca pe un ‘challenge’ pentru ceva nou. Lupta de adaptare este grea. Trebuie să te supui sistemelor, regulilor”, a declarat medicul roman pentru sursa citată.

Totuşi, românca susţine că, dacă în România ar avea parte de un salariu care să îi permită să îşi întreţină cei trei copii la facultate, s-ar întoarce în ţară.

“Dacă România mi-ar oferi o condiţie finanaciara rezonabilă să îmi educ trei copii în universităţi şi să trăiesc decent, m-aş întoarce şi azi în ţară şi nu aş mai pleca”, a punct medicul roman.

Peste 2.100 de medici romani lucrează în Marea Britanie, iar numărul lor creşte de la an la an.

sursa: www.ziare.com

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.