400.000 de romani au obezitate morbida

400.000 de romani au obezitate morbida. Operatia este singura solutie pentru ei

0

Aproximativ 400.000 de romani sufera de obezitate morbida, iar singura solutie medicala pentru acestia este operatia, care se face doar in clinicile private, o interventie dificila, cu posibile complicatii si mai ales foarte costisitoare, potrivit prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Operatia pentru micsorare a stomacului este foarte costisitoare

“In jur de 400.000 de adulti din Romania au obezitate morbida, la care raspunsul terapeutic mai poate fi asteptat decat prin asa-numita chirurgie metabolica, prin interventii chirurgicale, care sunt extrem de costisitoare si care nu sunt asigurate nici ca si coplata, la ora actuala, de statul roman”, a declarat, in prima zi a Congresului National de Diabet, prof. univ. dr. Maria Mota.

3.000 de euro costa operatie de micsorare a stomacului

Operatii de micsorare de stomac sau suntarea unei parti din intestin se fac in mai multe centre private din Romania, insa costurile nu sunt mai mici de 3.000 de euro pentru o singura interventie de acest fel.

“S-a inceput timid, in urma cu cativa ani, intr-un singur centru privat din Romania, iar costurile in acel moment erau de aproape 10.000 de euro pentru o interventie chirurgicala. (…) La ora actuala, in Bucuresti sunt mai multe centre. S-a deschis un centru de excelenta in Timisoara. Aceste interventii — dar nu sunt foarte informata, stiu ca se fac si in Cluj, in Iasi. In Craiova s-au facut cateva interventii cu o echipa internationala. Operatiile nu pot continua la stat. Ele nu pot fi facute la ora actuala decat in sistem privat, pentru ca, desi s-au redus costurile, sunt in functie de tehnica chirurgicala. Sunt numeroase tehnici, intre 3 si 10.000, daca nu apar probleme. Daca apar complicatii postoperatorii, costurile pot sa fie mai mari”, a explicat prof. univ. dr. Maria Mota.

In ultima vreme, tot mai multi romani apeleaza la chirurgi mai mult din dorinta de a arata bine, nu din nevoia de a fi sanatosi.

“Chirurgia metabolica (…) se adreseaza “esecurilor” terapiei nutritionale. Indicatia actuala este de indice de masa ponderala peste 35 %, peste 35 de kilograme pe metru patrat (…) sau peste 40 (…) acea obezitate numita morbida. Este o interventie dificila si cu multe complicatii posibile postoperatorii. Necesita ingrijiri speciale si nu este decontata de sistemele publice de asigurari de sanatate, nicaieri in lume. Deocamdata, se discuta foarte aprins in SUA daca si cum sa se deconteze si mi se pare in Suedia. Mai nou, din cate imi spun colegii care lucreaza in centrele private, (…) exista multi oameni care confunda chirurgia bariatrica cu cea estetica”, atrage atentia prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

Acesta va prelua sambata presedintia Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in ultima zi a celei de a 41-a editii a Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, manifestare stiintifica la care sunt prezenti peste 900 de specialisti.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.