70% dintre romani nu si-ar face o asigurare privata de sanatate

0

1258_articol70% din români nu şi-ar face o asigurare privată de sănătate, conform celui mai recent studiu IMAS realizat la cererea MedLife. Potrivit studiului, cele mai frecvente motive invocate pentru neîncheierea unei asigurări private de sănătate sunt lipsa banilor și a încrederii în unitățile sanitare din România.

Procentul celor neîncrezători în asigurările private de sănătate se schimbă substanțial în momentul în care sunt confruntați cu posibilitatea existenței/creării spitalor private corespunzătoare sau a celor cu unități de primiri urgențe. Astfel, o treime dintre cei intervievaţi se declară interesaţi să îşi facă o asigurare privată de sănătate dacăar exista spitale private de urgență. În plus, 18% dintre cei care iniţial s-au arătat neinteresaţi de o astfel de asigurare, se răzgândesc în momentul în care știu că ar exista posibilitatea creării unor unităţi de primire urgenţe în spitalele private. Cei mai interesaţi de această opţiune sunt tinerii (18-30 ani), rezidenţii din oraşele medii şi mari şi persoanele cu studii superioare.

„Nevoia pentru asigurările private de sănatate este din ce în ce mai mare în România, de altfel așa cum se întamplă oriunde în lume, însă până de curând această nevoie nu s-a putut contura din cauza lipsei unor unități spitalicești private, dar și a unui cadru legislativ corespunzător. Deschiderile de spitale din ultimii ani, dar și reluarea discuțiilor pentru noua reformă de sănătate reprezintă factori importanți care contribuie la schimbarea acestui context. De altfel, la ora actuală, noi avem deja 6 spitale private mono și pluri disciplinare în București și în țară, iar eforturile noastre pentru investiții cresc în continuare. Momentan suntem în proces de autorizare pentru deschiderea unui nou spital, care este și primului spital privat de urgență din România. Discutăm de o investiţie de minim 15 milioane Euro, un spital care va deţine 17 linii de gardă, și va respecta în totalitate normele locale și internaționale, și sperăm că autoritățile ne vor sprijni ca să finalizăm cât mai curând acest proiect” a declarat Mihai Marcu, Preşedinte CA MedLife.

În ceea ce privește frecvența vizitelor la medic, studiul curent reflectă o schimbare de atitudine în comportamentul românilor. Astfel, dacă anul trecut 58% din cei chestionaţi au afirmat că nu merg la controale anuale sau merg doar atunci când au probleme, anul acesta 75% dintre români au răspuns că au fost cel puţin o dată sau de mai multe ori la medic, în ultimele 12 luni. Cei care se prezintă cel mai rar la un consult medical sunt persoane cu vârste cuprinse între 30-44 de ani care nu au atât de des probleme medicale, precum şi cele cu un venit redus. Din studiu a reieşit faptul că cele mai preocupate de sănătatea lor sunt în special femeile, persoanele în vârstă şi cele din mediul urban.

Referitor la notorietatea operatorilor din sistemul medical privat, studiul IMAS arată faptul că MedLife deține în continuare prima poziție la categoria notorietate spontană. Astfel, la întrebarea ”Care sunt furnizorii de servicii medicale private de care ați auzit?”, întrebare care este adresată celor chestionați fără variante de răspuns, MedLife a obținut un procent de 9,6%, la nivel naţional. La această categorie, MedLife este urmată de Regina Maria, cu o notorietate spontană de 5,1%, Medcenter cu 2,1% şi Sanador cu 1,3%. De asemenea, MedLife este cel mai cunoscut furnizor de servicii medicale la nivel de Bucureşti, având o notorietate totală de 86%, pe locul următor situându-se Regina Maria cu o notorietate de 70%.

Sondajul a fost realizat în luna aprilie 2012, la nivel național, pe un eșantion de peste 1.000 de persoane și oferă detalii despre atitudinea românilor în ceea ce priveşte asigurările private de sănătate cât şi informaţii despre preocuparea românilor pentru sănătatea lor.

Este al cincilea an în care MedLife realizează în colaborare cu IMAS sondaje de opinie care oferă publicului larg o perspectivă asupra comportamentului românilor în ceea ce priveşte sănătatea şi prezintă care sunt opiniile acestora referitoare la sistemul medical privat. MedLife, în calitate de lider pe piaţa serviciilor medicale private, va monitoriza permanent evoluţia sistemului medical din România şi va oferi în continuare informaţii relevante tot ceea ce este de interes pentru public în acest domeniu.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.