80 de milioane de euro alocati in plus pe an pentru tratarea pacientilor de la Terapie Intensiva

80 de milioane de euro alocati in plus pe an pentru tratarea pacientilor de la Terapie Intensiva

0
anestezie si terapie intensivaSecţiile de Anestezie Terpaie Intensivă din ţară primesc finanţare pentru medicamente şi consumabile conform proiectului de lege depus în 2010 de Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă şi aprobat la începutul acestui an. Ordinul este depus deja la Monitorul Oficial şi urmează ca programul să fie implementat.
“Pot să vă anunţ că, în sfârşit, după o luptă atât de lungă a fost anunţat că ordinul a fost depus la Monitorul Oficial. Dacă acest program începe el este istoric pentru anul acestea, cât a mai rămas, pentru că primim undeva la 18 milioane de euro. Dorinţa noastră este la 80 de milioane de euro pe an. Proiectul va aduce o gură de aer spitalelor şi va crea un echilibru în sistemul sanitar ”, a declarat preşedintele societăţii şi şeful Clincii ATI de la Timişoara, Dorel Săndesc.
Programul va fi implementat în 53 de spitale din ţară, stabilite de Ministerul Sănătății, la fel ca cel din secțiile de urgență.
“De asemenea, am demarat un alt program, care va fi înaintat Ministerului Sănătăţii, care să solicite o dotare adecvată a secţiilor ATI şi a blocurilor operatorii, şi nu numai,un program care să facă din spitale o prioritate şi care sperăm că va face parte dintr-un program al Băncii Mondiale pentru anul următor, prin care să se aibă în vedere acetse măsuri care sunt necesare ”, a mai spus medicul Săndesc.
Acestea nu sunt singurele proiecte iniţiate de conducerea secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara. Asistentele de la Terapie Intensivă ar putea beneficia de un program de specializare, dacă acesta va fi aprobat de Minister.
Lipsa acută de persoanl medical rămâne însă o problemă care nu se va rezolva dacă Ministerul nu va debloca posturile din sănătate.
La Clinica de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Timişoara lucrează 33 de asistenţi medicali şi 12 infirmieri. Ar mai fi nevoie de cel puţin 10 asistenţi şi 4 infirmieri ca secţia să funcţioneze în condiţii normale, iar compartimentul de Trezire, închis de aproape un an din cauza lipsei acute de persoanl, să fie redeschis.
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.