A inceput vaccinarea copiilor cu varste cuprinse intre 12-15 ani

1

A inceput, oficial, vaccinarea copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani. Imunizarea se face cu serul produs de BioNTech – Pfizer. Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a subliniat ca minorii trebuie sa vina insotiti de un parinte sau de tutorele legal.

“A debutat in mod oficial etapa de vaccinare a copiilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani in toate centrele de vaccinare din tara unde este distribuit vaccin produs de BioNTech – Pfizer. In ultimele 24 de ore au fost peste 2.100 de programari in platforma nationala, pe langa persoanele care s-au prezentat direct la centrele de vaccinare. Stim ca persoanele se pot vaccina fie prin prezentare directa, fie prin programare. Ma bucur ca o parte dintre parinti a ales sa faca programarea in platforma, pentru ca in felul acesta putem asigura si un interval orar, dar si garantia ca vom primi doza respectiva”, a spus Valeriu Ghoerghita.

Programarea reduce disconfortul asteptarii la rand

“Credem ca solutia de programare in platforma este una foarte buna si ne dorim sa fie acceptata de foarte multi dintre parinti. Inca de la primele ore, am semnale din tara, ca sunt copii care s-au vaccinat. Personal am vorbit cu unii dintre ei, care chiar mi-au scris si erau foarte bucurosi ca au putut sa se vaccineze. (…) Nu erau reactii adverse, dimpotriva, erau copii care asteptau acest pas de cateva saptamani. Erau foarte emotionati si bucurosi. Cred ca avem un segment al populatiei tinere care ne da foarte multe sperante”, a declarat presedintele CNCAV.

Copiii cu boli cronice prezinta risc crescut in fata virusului

Copiii trebuie sa fie insotiti de tutorele legal sau de unul din parinti, care sa exprime consimtamantul. Schema de vaccinare este aceeasi ca si in cazul adultilor, adica doua doze administrate la interval de 21 zile.

“Prin acordarea autorizatiei de utilizare a acestui vaccin si la grupa 12-15 ani venim cu un beneficiu foarte mare, in mod deosebit pentru copiii care au afectiuni cronice, care au afectiuni ii predispun la risc crescut de forme grave de imbolnavire, ma refer la afectiunile neuro-psihiatrice, la sindromul Down, copii institutionalizati, copii cu boli cardiovasculare, cu diabet zaharat, cu boli cronice renale, cu obezitate. Din pacate, obezitatea reprezinta o problema de sanatate publica in crestere inclusiv in tara noastra. Ca atare, exista o nevoie reala pentru acces la vaccinare a celor mai vulnerabili in aceasta perioada”, a explicat medicul Valeriu Gheorghita.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: A inceput vaccinarea copiilor cu varste cuprinse intre 12-15 ani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.