Abcesul dentar - cauze, simptome, tratament

Abcesul dentar – cauze, simptome, tratament

0

Abcesul dentar reprezinta o urgenta medicala si se caracterizeaza printr-o durere continua, pulsatila in zona unui grup de 2,3 dinti, insotita de o umflatura mai mult sau mai putin mare.

Abcesul dentar este o infectie la baza dintelui, manifestata printr-o tumefactie (umflatura) care deformeaza regiunea in care este localizat. Tesutul care acopera portiunea inflamata – de regula stratul extern al gingiei- este rosu, congestionat si tensionat.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Tipuri
  4. Simptome
  5. Tratament
  6. Preventie

Abcesul dentar – cauze

Frecvent, din resturile de hrana se formeaza bacterii care exista in placa dentara. Aceste resturi, in combinatie cu saliva, se lipesc pe dinti si ii ataca.

Daca placa dentara nu este indepartata in mod regulat si corect prin perierea dintilor si folosirea atei dentare, bacteriile se inmultesc si patrund prin tesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei, cauzand abcesul dentar.

Abcesul dentar – tipuri

Exista 3 tipuri de abces dentar:

  • Abces gingival: – abcesul este doar in tesutul gingiei si nu afecteaza dintele sau ligamentul periodontal.
  • Abcesul periodontal: acest abces porneste din structura de suport a osului dintelui.
  • Abcesul periapical: acest abces este localizat in pulpa moale a dintelui

Pe masura ce infectia se raspandeste, pulpa dentara este distrusa si osul maxilar incepe sa fie afectat. Pe perioada in care infectia se instaleaza la nivelul maxilarului este posibil ca durerile sa scada in intensitate, insa situatia se agraveaza, nu se amelioreaza.

Diminuarea durerii se explica prin faptul ca, odata cu dizolvarea maxilarului, se produce si o deteriorare a nervului din regiunea aferenta, deteriorare care poate duce la moartea nervului. Distrugerea treptata a maxilarului impiedica mentinerea fixa a dintelui in alveola dentara, cauzand pierderea acestuia.

Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi si in alte zone ale organismului, punand in pericol viata pacientului.

Abcesul dentar – simptome

Primele simptome ale unui abces sunt senzatia de disconfort in timpul vorbirii si al masticatiei si durerile pulsatile la nivelul zonei infectate, accentuate atunci cand regiunea este palpata.

In tot acest timp, cat infectia creste si abcesul se formeaza, pacientul simte o durere pulsatila, in special in timpul masticatiei (mestecarii) sau la atingerea dintelui, un gust neplacut in gura, gingia este rosie, tumefiata in dreptul unui dinte sau a unui grup de dinti, ce se transforma intr-o umflatura asemanatoare unui cos, pe partea gingiei dinspre obraz sau dinspre limba, dintele isi poate schimba culoarea, iar toate acestea sunt acompaniate de febra insotita de frisoane, respiratie urat mirositoare, oboseala fizica, dureri de cap pana la modificarea formei obrazului sau a zonei corespunzatoare dintelui afectat si scurgerea de sange si puroi din abces.

Abcesul dentar – tratament

Oricine experimenteaza simptomele mai sus amintite trebuie sa mearga de urgenta la cabinetul medicului dentist sau direct la departamentul de urgenta la cel mai apropiat spital. Daca este o durere suportabila, mergeti la medicul de familie, care intr-adevar nu va poate trata durerea, insa va poate prescrie anumite medicamente care va pot scapa temporar de durerea cauzata de abcesul dentar.

In cazul in care ajungeti la dentist, acesta va recomanda in prealabil antibiotic, pentru a reduce din infectie, dupa care va perfora putin zona tumefiata astfel incat infectia sa poata fi drenata si puroiul eliminat.

Daca infectia este intr-o stare mai avansata, poate fi nevoie de o incizie la nivelul zonei tumefiate. In cazul in care a fost afectata zona interioara a dintelui, medicul stomatolog va fi nevoit sa trateze canalul dintelui pentru a scoate tesutul infectat. In situatiile in care infectia a distrus foarte mult pulpa dentara, dintele trebuie extras.

Pentru a reduce durerile si a preveni tumefierea fetei se recomanda aplicarea unor comprese reci (cu gheata) la nivelul obrazului si evitarea caldurii.

Abcesul dentar – preventie

Prevenirea aparitiei abcesului dentar se poate face aplicand aceleasi reguli de baza in ingrijirea orala, respectiv: alimentatia sanatoasa, cu foarte putine grasimi, sare sau zaharuri (deoarece favorizeaza aparitia cariilor care, netratate, duc la formarea abcesului dentar), periajul dentar corect, schimbarea periutei de dinti la interval de 3-4 luni, folosirea atei dentare si a apei de gura, precum si controlul periodic la cabinetul medicului stomatolog.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.