Acneea: cauze, simptome, tratament

Acneea: cauze, simptome, tratament

1

Acneea vulgaris (sau pur si simplu acnee) este o boala comuna de piele, caracterizata prin zone de seboree (descuamarea pielii de culoare rosie), comedoane (cosuri), noduli, si, eventual, cicatrici.

Astuparea porilor pielii determina aparitia de pete care sunt frecvent rosii si umflate.

In afara de cicatrici, efectele sale principale sunt psihologice, cum ar fi o parere proasta despre sine, si, in cazuri extreme, depresie sau sinucidere.

acneea

Un studiu a estimat incidenta de idei suicidare la pacientii cu acnee la 7,1%

In adolescenta, acneea este de obicei cauzata de o crestere a androgenilor cum ar fi testosteronul , care apare in timpul pubertatii, indiferent de sex . Acneea afecteaza mai des pielea unde sunt zone de seboree mai accentuate; aceste zone includ fata, partea superioara a pieptului, si partea din spate.

Acneea severa este inflamatoare, dar acneea poate manifesta si alte forme neinflamatorii. [

Acneea apare cel mai frecvent in timpul adolescentei , care afecteaza un procent estimat de 80-90% din adolescentii din lumea occidentala .

In cele mai multe cazuri, acneea dispare in jurul varstei de 20 de ani, dar unele persoane, cele mai multe femei, pot avea acnee pana la 40-50 de ani. 

acneea

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament 

Acneea: simptome si semne

Caracteristici tipice de acnee includ: seboree (secretie crescuta, comedoane (cosuri), noduli, si, eventual, cicatrici.

Aspectul de acnee variaza in functie de culoarea pielii. Aceasta poate duce la probleme psihologice si sociale.

Unii dintre nodulii mari au fost denumit anterior “chisturi”si termenul a fost folosit pentru a descrie cazurile severe de acnee inflamatorie. Acneea chistica afecteaza tesutul pielii mai profunda decat o face acnee comune.

Cicatricea este creat de rana care incearca sa se ​​vindece.

Acneea: cauze

Acneea din cauza hormonala

Activitatea hormonala, cum ar fi ciclurile menstruale si pubertate , pot contribui la formarea acneei. In timpul pubertatii, o crestere a hormonilor sexuali androgeni determina glandele foliculare sa creasca mai mult si  sa produca mai mult sebum.

O crestere similara a hormonilor sexuali androgeni apare in timpul sarcinii, de asemenea, ceea ce duce la cresterea productiei de sebum.

Acneea la femei adulte poate fi o caracteristica a unei conditii de baza cum ar fi sarcina, sau tulburari, cum ar fi sindromul ovarului polichistic  sau sindrom Cushing. Accnea este asociata menopauzei – cunoscuta sub numele de acnee climacterica.

Acneea din cauza genetica

Predispozitia pentru anumite persoane la acnee este probabil explicata de o componenta genetica, care a fost sustinuta de studiile pe gemeni, precum si studiile privind ratele de acnee printre rudele de gradul intai.

Accnea din cauze psihologice

O cercetare stiintifica arata ca “acneea creste in mod semnificativ atunci  cand este asociata cu un nivel crescut de stres.”, conform National Institutes of Health (SUA).

Acneea din cauza infectioasa

Propionibacterium acnes este o bacterie care este raspunzatoare de a provoca acnee.

Acneea din cauza dietei

Relatia dintre alimentatie si acnee nu este dovetita foarte clar. Cu toate acestea, o alimentatie cu grad glicemic ridicat este asociat cu agravarea acneei.

De asemenea, exista o asociere pozitiva intre consumul de lapte si o rata mai mare si severitate a acneei.

Alte asociatii, cum ar fi ciocolata si sarea nu sunt sustinute de dovezi. Ciocolata nu contine o cantitate variabila de zahar, care poate duce la indice glicemic ridicat chiar daca este cu sau fara lapte.

Acneea – tratament

Exista multe tratamente diferite pentru acnee inclusiv peroxidul de benzoil, antibiotice, retinoizi , medicamente antiseboreici, medicamente anti-androgeni, tratamente hormonale, acidul salicilic , acidul alfa hidroxi , acidul azelaic , nicotinamida , sapunuri si keratolitice.

Peroxid de benzoil

Peroxidul de benzoil este un tratament de prima linie pentru acnee usoara si moderata, datorita eficientei sale si usoare efecte secundare (in special iritante, dermatita). Are proprietati anti-inflamatorii. Peroxidul de benzoil provoaca in mod normal, uscaciune a pielii, roseata, si descuamarea ocazionala, atunci cand apar efecte secundare.

Utilizarea protectiei solare este adesea recomandata in timpul tratamentului pentru a preveni arsurile solare. Peroxidul de benzoil a fost gasit a fi aproape la fel de eficace ca si antibioticele. Spre deosebire de antibiotice, peroxidul de benzoil nu pare sa genereze rezistenta bacteriena.

Antibiotice

Antibioticele sunt rezervate pentru cazurile mai severe care reduce acneea, datorita activitatii lor antimicrobien in combinatie cu proprietati anti-inflamatorii.

Odata cu cresterea rezistentei la bacterii la nivel mondial, ele sunt din ce in ce mai putin eficiente.

Utilizate in mod obisnuit, antibioticele, fie aplicate local sau administrate pe cale orala, includ eritromicina (categoria B), clindamicina (categoria B), metronidazol (categoria B), si tetraciclinele, cum ar fi doxiciclina si minociclina .

Eritromicina topica si clindamicina sunt considerate sigure de utilizat ca tratamente pentru acneea in timpul sarcinii (categoria B) datorita absorbtiei sistemice neglijabile.

Acidul salicilic

Acidul salicilic ajuta pentru a reduce acneea, datorita proprietatilor sale de bacteriostatice si keratolitice.

Hormonii

La femei, acneea poate fi imbunatatita prin utilizarea oricarui contraceptiv oral combinat .

Combinatiile care contin generatia a treia sau a patra de progestative precum desogestrel , norgestimat sau drospirenona poate fi teoretic mai benefic.

Agenti anti-androgeni , inclusiv blocanti de androgen ai receptorilor, cum ar fi de ciproteron sau spironolactona au fost, de asemenea, utilizat cu succes in tratamentul acneei.

Tratamentele hormonale nu trebuie utilizate pentru tratarea in timpul sarcinii sau alaptarii, deoarece acestea au fost asociate cu anumite defecte congenitale , cum ar fi hipospadias si feminizare a fatului masculin.

Medicina alternativa

Numeroase produse naturale au fost investigate pentru tratarea persoanelor cu acnee.

Acidul azelaic s-a dovedit eficient pentru acneea usoara pana la moderata, atunci cand este aplicata local, la o concentratie de 20%.

Se  aplica de doua ori pe zi, timp de sase luni.

Tratamentul este la fel de eficace ca si cel cu peroxidul de benzoil 5%, isotretinoin 0,05%, sau eritromicina 2%.

Acidul azelaic poate provoca iritatia pielii, dar este altfel foarte sigur.

Share.

1 Comment

  1. Un medicament ceva care s afunctioneze pe toate tipurile de metabolism si care sa elimine acneea exista?

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.