Acrofobia sau frica de inaltime – cum se manifesta, solutii

0

Acrofobia sau frica de inaltime se  manifesta prin frica de locuri situate la inaltime sau de inaltimi. Persoanele care au acrofobie se tem de a fi la etajele superioare ale cladirilor, pe varfurile de deal sau de munte, pe margine podurilor, acoperisurilor, scarilor, balustradelor, au frica de ascensoare, scari rulante, balcoane. Frica de inaltimi este uneori asociata cu o frica de avioane si de zbor. Este una dintre cele mai frecvente fobii – circa 4 la suta din populatie are o fobie la inaltimi.

Acesta afectiune face parte dintr-o categorie de fobii specifice, numit spatiu si disconfort de miscare.

Majoritatea oamenilor experimenteaza un grad de frica naturala atunci cand sunt expuse la inaltimi, cunoscuta sub numele de teama de a cadea.

Cei care sufera de acrofobie pot experimenta un atac de panica atunci cand sunt in locuri inalte si pot deveni prea agitati pentru a putea cobori in locuri sigure.

Acrofobia (frica de inaltime) – cauze

In mod traditional, acrofobia a fost atribuita, ca si alte fobii, unei experiente traumatica. Studii recente au pus la indoiala, insa, aceasta explicatie.

Gradul de frica variaza, iar termenul fobie este rezervata pentru cei care se incadreaza la capatul extrem al spectrului. Cercetatorii au argumentat ca o frica de inaltime este un instinct gasit la multe mamifere, inclusiv la animale domestice si oameni.

Un factor care contribuie la dezvoltarea fricii de inaltime poate fi o disfunctie in mentinerea echilibrului. In acest caz, anxietatea este atat de bine intemeiata.

Psihiatrii considera frica de inaltime apare ca urmare a gandurilor negative:

  • “O să-mi pierd echilibrul”.
  • “Structura cladirii este nesigura si se va prabusi sau cabina ascensorului va cadea”
  • “Voi ameti, voi avea un atac de inima si voi cadea”.

Persoanele  care sufera de acrofobie au tendinta de a experimenta aceste ganduri rapid si automat uneori nici macar nu sunt constiente  de ele.

Acrofobia – frica de inaltime – tratament

Au existat o serie de studii de promitatoare in utilizarea terapiei pentru cei care sufera de acrofobie.

Multe tipuri diferite de medicamente sunt utilizate in tratamentul fobiilor cum ar fi frica de inaltimi, inclusiv medicamente traditionale anti-anxietate, cum ar fi benzodiazepinele sau antidepresivele si beta-blocante.

Cum se poate scapa de frica de inaltime?

Infruntarea treptata a fricii 

Daca suferiti de acrofobie este normal sa evitati locurile inalte. Insa trebuie sa va invingeti temerile pentru ca evitarea locurilor inalte va poate face sa va simtiti bine doar pe termen scurt.

Expunerea la frica de inaltime

Expunerea la frica de inaltime reprezinta confruntarea treptata si repetata cu situatiile in care va este frica de inaltime. In timpul acestui proces de expunere, veti invata sa scapati usor de anxietate si teama pana cand acestea vor disparea. Cu fiecare expunere veti fi mai increzator si fobia se va diminua. Expunerea necesita planificare, exercitiu si rabdare.

Cand sunteti pe balcon sau va uitati pe fereastra atunci cand va aflati intr-o cladire inalta, nu va ganditi la lucruri negative. Concentrati-va pe frumusetea privelistei si pe sentimente pozitive.

Share.

Leave A Reply