Adevarat si fals legat de paradontoza

Adevarat si fals legat de paradontoza

0

Atentie la paradontoza! in ultimii ani, tot mai multi romani se confrunta cu o forma foarte agresiva. Ce ar trebui sa stii inainte sa fie prea tarziu!

Specialistii atrag atentia asupra problemei: unul din zece pacienti vine la cabinete pentru dinti lipsa si, ce este mai grav, unul din cinci are probleme dentare provocate de parodontopatie, boala cunoscuta in termeni populari drept paradontoza!

Adevarat: principalul factor care favorizeaza parodontoza este igiena deficitara

”In ultimii ani, in Romania, tot mai multe cazuri se confrunta cu o forma foarte agresiva a acestei boli. Incidenta acestei afectiuni a suportului dento-alveolar (gingie si os) a devenit cu mult mai mare la noi decat in majoritatea tarilor europene. Alarmant este si faptul ca cei care sufera de aceasta afectiune – cam noua din zece pacienti – vin in stadii avansate ale bolii, resemnati, considerand ca e mostenire genetica si ca asta e, n-au ce-i face. Multi altii nu vin insa deloc, ca şi cum nu ar exista solutie pentru problema lor”, explica dr. Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala.

Principalul factor care favorizeaza parodontoza este de fapt igiena deficitara. Parodontoza este o afecţiune cauzata de o suprainfectie aparuta la nivelul gingiei si a osului.

”Inca mai exista oameni care cred ca parodontopatia se poate transmite – ceea ce este complet fals, avand in vedere ca nu e o boala virala – sau ca singura vinovata de aparitia ei e mostenirea genetica”, a mai spus specialistul.

Descoperita in stadii incipiente, parodontoza poate fi stagnata prin tratamente, astfel incat sa nu se ajunga la caderea dintilor.

Chiar daca nu poate fi vindecata, pentru ca osul erodat de boala nu poate creste la loc decat chirurgical, boala poate fi oprita din evolutie prin tratamentul cu laser (care distruge tesutul de granulatie si toate bacteriile, lasand locul curat si actionand ca un veritabil bactericid) sau prin ozonoterapie.

Pe multi romani ii intereseaza doar dintii cei mai vizibili!

Pe multi dintre romani ii intereseaza mai mult estetica si mai putin functionalitatea, iar programarile la dentist le fac doar atunci cand ii doare un dinte, se arata intr-un studiu realizat de Art Implant asupra comportamentului romanilor fata de tratamentele stomatologice si de igiena dentara.

”70% dintre pacienti vin la cabinetul stomatologic strict pentru o problema de estetica frontala. Ii intereseaza doar dintii cei mai vizibili si deloc ce e in lateral, neglijand functionalitatea, in favoarea albirii, de exemplu”, sustine medicul.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.