ADHD – boala gresit diagnosticata sau boala reala?

0

Copiii hiperactivi, care nu stau la locul lor si nu se pot concentra la scoala ajung de multe ori la psihiatru cu suspiciunea de ADHD.

Conform organizatiei „Salvati Copiii”, de multe ori diagnosticul se pune in numai 30 de minute, in conditiile in care, in mod normal, comportamentul copilului ar trebui analizat timp de cateva saptamani.

ADHD – boala cea mai fals diagnosticata

Asta face ca ADHD sa fie una dintre bolile cele mai fals diagnosticate.

 

Multe cazuri de copii hiperactivi, dar fals diagnosticate ca fiind ADHD, sunt foarte intalnite in Romania. De exemplu, specialistii de la organizatia „Salvati Copiii” confirma tulburarea la mai putin de 30% dintre copiii care ajung aici cu acest prognostic. Si asta pentru ca orice copil mai agitat si cu rezultate slabe la invatatura este diagnosticat cu ADHD, fara prea multe investigatii, intr-un timp record.

„Din pacate, in Romania dupa 20 de minute se cam pune un astfel de diagnostic. Multe dintre simptomele ADHD sunt comune intr-o serie de alte dificultati de sanatate emotionala pe care copiii le traiesc, ADHD fiind un diagnostic foarte usor de pus, foarte de la indemana”, a explicat psihologul Diana Stanculeanu.

„In spate se ascund alte tulburari: tulburari de anxietate, de adaptare mai ales scolara, de atasament. De exemplu, multi dintre copiii care au tulburare de atasament de tip dezinhibat pot fi foarte usor de confundat cu copiii care au o simptomatologie de tip ADHD”, a adaugat medicul psihiatru Oana Niculae.

Copii tratati de ADHD pentru o boala pe care nu o au

Mai grav este faptul ca, pe langa terapie, doctorii recomanda tratament medicamentos. Astfel, copiii ajung sa ia pastile pentru o afectiune pe care nu o au, iar efectele asupra organismului pot fi grave.

„In momentul in care eu asupra structurii si functionarii lui de baza intervin cu o substanta medicamentoasa de care el nu are nevoie atunci vor aparea efecte la nivelul functionarii insemnand ca, daca eu dau unui copil un antidepresiv si el nu are nevoie in mod clar o sa vad niste simptome care o sa-l activeze suficient de tare ca un antidepresiv, a explicat medicul psihiatru Oana Niculae.

„Va suprastimula productia unor substante, va frana foarte tare productia altor substante. Evident ca intram intr o poveste de dezechilibru de care nu aveam nevoie”, a adaugat psihologul Diana Stanculeanu.

In mod normal diagnosticul se pune in cateva saptamani sau chiar luni de catre un specialist.

„O resursa foarte buna este consilierul scolar. Este o persoana calificata, care are informatii si acces la niste informatii foarte clare si ar putea sa faca o referire mai departe catre un specialist care sa puna diagnostic”, a precizat psihiatrul Oana Niculae.

„Un cadru didactic poate doar sa spuna parintilor: pentru varsta aceasta, copilul dumneavoastra este inainte sau in urma cu aceste comportamente. Poate ar fi bine sa investigati mai departe sa vedeti despre ce poate fi vorba. Dar in niciun caz un cadru didactic nu poate sa spuna: copilul dumneavoastra, cred eu, are ADHD sau o mai spune si public in sedinta cu parintii sau sa i se spuna direct copilului de fata cu colegii sai”, a atras atentia psihologul Diana Stanculeanu.

Si asta pentru ca este una dintre cele mai stigmatizate boli. In Romania, copiii cu ADHD sunt marginalizati, alungati din scoli si catalogati drept „copii problema”. De aceea, psihologul si psihiatrul trebuie sa ii urmareasca timp de mai multe saptamani, atat la scoala, cat si acasa, pentru a pune un diagnostic corect.

„Fac o evaluare foarte stiintifica daca vreti, cu teste, cu baterii psihologice sau special construite pentru asta, dar nu-i pun un diagnostic pentru ca l-am vazut 20 de minute in cabinetul meu, mi s-a parut ca s-a miscat foarte des si am decis ca medic sau ca psiholog clinician ca acest copil sa primeasca diagnosticul de ADHD”, a precizat psihologul Diana Stanculeanu.

Astfel, diagnosticati la timp, elevii cu ADHD se pot recupera si pot tine pasul cu ceilalti colegi. In caz contrar, fara un ajutor specializat, copiii stigmatizati de astazi risca sa devina adultii inadaptati de maine.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.