Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    Facebook Twitter Instagram
    Noutati:
    • De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?
    • Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara
    • Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)
    • Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)
    • Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere
    • Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″
    • Un autocar în care se aflau aproximativ 60 de români, printre care și copii, s-a răsturnat luni la prânz pe autostrada dintre Padova și Bologna
    • Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială
    RSS Facebook Twitter LinkedIn
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    • Home
    • Video
      1. Miturile dauneaza grav sanatatii
      2. Sanatos&Gustos
      3. PRO si CONTRA vaccinarii
      4. pediatrie
      5. ortopedie și traumatologie
      6. oncologie medicală
      7. boli infecțioase
      8. chirurgie
      Featured

      Povestea Fundatiei Speranta. 30 de ani de la înființarea primului serviciu specializat pentru copiii cu dizabilități din România || VIDEO

      Recent
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro18 January 20231

      Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″

    • Articole
      1. alergologie și imunologie clinică
      2. boli infecțioase
      3. oncologie medicală
      4. pediatrie
      Featured

      BioHome3D – prima casa realizata in intregime din materiale BIO prin printare 3D

      Recent
      NaN
      By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

      De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro15 January 20231

      Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro11 January 20231

      De ce este ianuarie cea mai deprimantă lună din an?

    • Portia de Sanatate
    • Alo, 112!
    • Ultima Statie
    • Auto Moto Show
    • Contact
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    You are at:Home » psihiatrie » ADHD-ul afecteaza major performantele scolare ale copiilor
    ADHD

    ADHD-ul afecteaza major performantele scolare ale copiilor

    0
    By Televiziunea-Medicala.ro on 16 September 2014 psihiatrie

    Aproximativ 200.000 de copii din Romania sufera de deficit de atentie si hiperactivitate, tulburare de comportament care este supranumita si ADHD. Dintre acestia, doar 8.000, reprezentand 4%, se regasesc in evidentele specialistilor si urmeaza un tratament. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului “Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania”, realizat de “Salvati Copiii” si CURS.

    Doar 61,8% dintre copiii cu ADHD termina liceul

    Majoritatea copiilor care sufera de ADHD au un randament mult mai scazut la scoala fata de copiii fara ADHD. 61,8% dintre copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate reusesc sa termine liceul (fata de 98,7% dintre copiii fara ADHD), mai putin de 9,1% termina o facultate (fata de 68% dintre copiii fara ADHD), 45,5% intampina dificultati de invatare (fata 1,3% dintre copiii fara ADHD), si 70,9% primesc suspendari si exmatriculari (fata de 21,3% dintre copiii fara ADHD), se arata in acelasi studiu.

    Tinand cont de aceste discrepante majore intre copiii cu ADHD si cei fara ADHD, nu de putine ori cei dintai au parte de atitudini discriminatorii din partea colegilor de clasa, prietenilor, dar chiar si din partea profesorilor. In contextul inceperii noului an scolar, psihologii ne atrag atentia ca ADHD nu trebuie privita de catre oameni ca fiind o boala, ci este o tulburare de comportament care, tratata corespunzator, ii va ajuta pe copiii cu ADHD sa se adapteze mult mai usor la mediul educational.

    ADHD nu este o boala, ci o tulburare de comportament

    ADHD – acronimul din engleza “Attention Deficit Hyperactivity Disorder” este o tulburarea psihiatrica regasita mai ales la copii, care se manifesta prin imposibilitatea de concentrare in anumite situatii sau finalizarea unei actiuni sau/si a unei sarcini. Din ianuarie 2014 nu mai este considerata o boala, ci o tulburare de comportament.

    “In acest moment ADHD este considerata o tulburare de comportament care necesita, pe langa o evaluare amanuntita a copilului si o interventie specifica de monitorizare a acestuia de catre un psiholog specializat”, afirma psihologul clinician Nicoleta Burlacu.

    Elevii care sufera de ADHD se pot adapta mai usor mediului educational daca urmeaza un program terapeutic cu cel putin un an inainte de inceperea anului scolar

    Realizata din timp, adica inainte cu cel putin un an de inceperea anului scolar, evaluarea psihologica poate depista cu succes copiii care prezinta semne de hiperactivitate si deficit de atentie. Ca urmare a evaluarii, copiii pot fi inclusi intr-un program terapeutic orientat pe diminuarea deficitului de atentie, educarea comportamentului si gestionarea emotiilor. In prima instanta este recomandat ca terapia copilului sa se realizeze individual, urmand ca apoi sa fie inclus intr-un grup”, specifica psihologul Nicoleta Burlacu.

    Un elev cu ADHD va fi marginalizat la scoala si va dezvolta, in timp, comportamente antisociale

    Deficitul de atentie este mult mai frecvent la baieti decat la fete, raportul fiind de 4:1. Acest lucru este ingrijorator prin faptul ca parintii unui baiat care prezinta simptome specifice ADHD-ului sa nu ia in serios aceste manifestari, considerand, in mod fals, ca este normal sa fie mai obraznic, mai dezordonat, mai neatent, mai neinteresat de scoala, doar pentru simplul fapt ca este baiat.

    “La un copil cu ADHD intalnim: lipsa atentiei asociata cu hiperacivitate-impulsivitate. Atunci cand un parinte observa la intrarea in scoala o parte din urmatoarele comportamente: pierde lucruri, nu respecta reguli de baza, are dificultati in organizarea si finalizarea sarcinilor sau activitatilor, este distrat de zgomotele exterioare, incearca sa atraga atentia si sa intre in discutiile adultiilor,nu reuseste sa-si mentina concentrarea la sarcini care necesita un efort intelectual mai mare sau chiar sa evite aceste sarcini, este nevoie sa caute sprijin de specialitate”, considera psihologul Nicoleta Burlacu.

    De asemenea, specialistul considera ca un copil cu ADHD care nu este diagnosticat si tratat la timp se va confrunta cu multe probleme acasa si in societate. Din cauza comportamentului la scoala va fi izolat de grup si va fi respins de colegi. Cadrele didctice isi vor forma o imagine negativa despre acel copil si il vor considera „oaia neagra a clasei” si vor crede ca orice stricaciune la nivelul clasei este facuta de acel copil. Acasa, simtindu-se insusi vinovati de educatia si comportamentul lui, parintii isi vor revarsa si ei nervi pe copil. Cu timpul, atat situatia de la scoala, cat si cea de acasa vor inrautati simptomele, iar in lipsa tratamentului, copiii cu ADHD devin agresivi, dezvoltand comportamente antisociale.

    Profesorii si parintii trebuie sa aiba multa rabdare cu elevii care sufera de ADHD

    Cadrele didactice precum si parintii trebuie sa aiba foarte multa rabdare cu acesti copii si sa ii antreneze in activitati foarte simple.

    “Cateva activitati care pot sa le atenueze comportamentul la scoala sunt: stersul tablei, impartirea materialelor atunci cand se desfasoara o acivitate artistica, laudarea atunci cand ofera ajutor unor colegi sau cadrelor didactice”, crede psihologul Nicoleta Burlacu.

    In acelasi fel, acasa, parintii trebuie sa-i formeze un set de activitati simple prin care sa fie recompensat.

    “Gatitul impreuna cu parintii, curatenia in casa, dusul gunoiului, spalatul pe maini, pe dinti ar putea fi activitatile pe care parintii le pot propune copiilor cu ADHD. Chiar daca aceste activitati sunt de baza si consideram ca un copil ar trebui sa le faca la varsta de 6 ani, pentru un copil cu ADHD sunt foarte greu de realizat”, explica Nicoleta Burlacu, psiholog clinician.

    Nu exista niciun program guvernamental care sa identifice copiii cu ADHD

    “Programul de interventie este individualizat pentru fiecare copil in functie de gravitate. In momentul de fata nu exista un program guvernamental care sa identifice copiii cu ADHD inainte sau dupa varsta de 6 ani. Singurul tratament care este decontat de Casa de Asigurari de Sanatate este medicatia, dar nu este suficient. Un copil care are ADHD si este tratat doar cu medicamente nu reuseste sa aiba rezultatele dorite si parintii renunta”, adauga psihologul Nicoleta Burlacu.

    La ora actuala exista trei tipuri de forme de tratament pentru ADHD: terapie comportamentala (Utilizarea recompenselor si a consecintelor intr-un mod constant modeleaza comportamentul intr-un mod pozitiv), medicatia si terapia combinata cu medicatia.

    More from my site

    • Cum poate fi ajutat copilul hiperactiv si neatent (ADHD)?Cum poate fi ajutat copilul hiperactiv si neatent (ADHD)?
    • ADHD – Deficit de Atentie/Tulburare HiperkineticaADHD – Deficit de Atentie/Tulburare Hiperkinetica
    • ADHD – boala gresit diagnosticata sau boala reala?ADHD – boala gresit diagnosticata sau boala reala?
    • Terapie revolutionara pentru recuperarea copiilor autistiTerapie revolutionara pentru recuperarea copiilor autisti
    • Test aprobat de FDA pentru diagnosticul copiilor cu ADHDTest aprobat de FDA pentru diagnosticul copiilor cu ADHD
    •  Uraste.ro. Uraste boala celor dragi tie! Uraste.ro. Uraste boala celor dragi tie!
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Leave A Reply Cancel Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    https://www.youtube.com/watch?v=zNcwBJPvfWQ
    Boli/Afectiuni

    Acneea
    Adenomul de prostata
    ADHD
    Alcoolismul
    Alergii
    Alzheimer
    Anemia
    Ambrozia - alergia la ambrozie
    Apendicita
    Apneea in somn
    Artrita
    Artroza
    Astmul bronsic
    Ateroscleroza
    Boala Crohn – inflamatia colonului
    Boala inflamatorie pelvina
    Boala Parkinson
    Bolile pulmonare cronice
    Cancerul de san
    Candida
    Candidoza bucala
    Cataracta
    Celulita
    Chist ovarian
    Ciuperca piciorului
    Colici la copii
    Constipatia
    Depresia
    Dermatita atopica
    Deshidratarea
    Diabet
    Diareea
    Displazia de sold
    Distonia
    Durere in piept
    Durerea de cap
    Durerea de genunchi
    Enurezisul
    Enterocolita
    Febra la copii
    Fibromul uterin
    Fibroza chistica (mucoviscidoza)
    Gonoreea
    Glanda tiroida
    Gripa
    Guta
    Hemoroizii
    Hepatita
    Hernia de disc
    Herpes
    Incontinenta urinara la femei
    Intoxicatiile cu ciuperci
    Lupus
    Mastita
    Meningita
    Neuropatia diabetica
    Obezitatea
    Onicomicoza
    Osteoartrita
    Otita la copii
    Oxiuri
    Pietre la rinichi
    Pojarul
    Psoriazis
    Raceala
    Rujeola
    Salmoneloza
    Sangerari vaginale la fetite
    Schizofrenia
    Sindromul picioarelor nelinistite
    Toxina botulinica
    Tromboza
    Tuberculoza (TBC)
    Toxoplasmoza
    Ulcerul
    Varice
    Varicela
    Vegetatii adenoide
    Vergeturile
    Zona Zoster
    Ultimele
    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro19 January 20231

    Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere

    Jooble
    Linkuri utile:
    Rezidentiat 2014 | Parteneri | Asociatii de pacienti

    Site-ul www.televiziunea-medicala.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
    Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

    Copyright © 2014 Televiziunea Medicala. Powered by Contur Media

    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT