Afinele - efectele benefice pentru sanatate

Afinele – efectele benefice pentru sanatate

0

1579_articolBeneficiile aduse de afine în alimentaţie sunt extrem de multe. Sucul de afine proaspete, sau fructele ca atare proaspete sunt foarte apreciate în special pentru protejarea vederii, a sănătăţii tractului digestiv şi pentru prevenire infecţiilor urinare.

Afinul îl regăsim în natură sub forma unor arbuşti, cu răspândire îndeosebi în zonele alpine înalte. Fructele atât de apreciate ale afinului se prezintă ca având culoarea neagră spre albăstruie, cu un gust dulce-acrişor. În diverse terapii adjuvante sunt folosite atât frunzele, dar mai ales fructele acestuia. Surse extrem de bogate în vitaminele C, A, şi E, ceaiurile din frunze împreună cu sucurile de afine sunt foarte apreciate de către consumatori. Alături de conţinutul menţionat anterior, regăsim în compoziţia lor antocianine şi flavonoide cu rol în ameliorarea riscurilor legate de îmbolnăviri de diabet şi boli de inimă.

În cadrul terapiilor alternative adjuvante efectele afinelor sunt apreciate pentru conţinutul lor în pectine, acizi organici, tanin şi mirtilina, dar cel mai mult pentru vitaminele C, A şi E. Vitamele menţionate anterior, împreună cu antocianina sporesc acuitatea vizuală, mai ales pe cea nocturnă, prin protejarea ţesuturilor retinei.

Având proprietăţi antiseptice în în cazul infecţiilor intestinale, dar şi în cazul diareei ceaiul din frunzele de afine sunt extrem de apreciate, unii medici recomandând acest ceai şi în cazul oxiurilor.

De preferat ar fi să consumaţi fructele proaspete, de departe aducând cele mai multe beneficii. Dintre aceste beneficii menţionăm restabilirea poftei de mancatre, încetarea fermentaţiilor intestinale, reglarea scaunelor, ameliorarea inflamaţiilor hemoroidale.

Datorită conţinutului de flavonoide şi vitamine consumul de afine favorizează scăderea riscului de apariţie a afecţiunilor vasculare şi problemelor sangvine precum angina, varice, etc. Flavonoidele nu sunt considerate nutrienţi esenţiale, ele ajută la sinteza vitaminei C în organism, având ca efecte întărirea capilarelor. Lipsa flavonoidelor din organism conduce la raniri cu uşurinţă, combinate cu perioade foarte lungi de vindecare.

Când fructele proaspete nu sunt la dispoziţia aveţi la îndemână o multitudine de alternative pentru a consuma sucuri de afine.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.