Agentia Europeana a Medicamentului evalueaza utilizrea unui medicament pentru artrita in tratarea pneumoniilor cauzate de COVID-19

0

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) evalueaza folosirea unui medicament pentru artrita dezvoltat de compania suedeza Sobi la tratarea adultilor cu pneumonii cauzate de COVID-19, care risca insuficienta respiratorie grava, potrivit unui anunt al institutiei, citat de Reuters.

Medicamentul pentru artrita reumatoida Kineret este cel mai recent posibil tratament pentru COVID-19 care va fi evaluat de EMA, in contextul raspandirii rapide a variantei Delta a coronavirusului. In prezent, medicamentul Remdesivir fabricat de compania Gilead este singurul tratament autorizat pentru COVID-19 din Uniunea Europeana.

Substanta activa din Kineret, anakinra, reduce activitatea sistemului imunitar si a unui mesager chimic din procesul imunitar care provoaca inflamatie.

„Se crede ca acesta poate reduce inflamatia si deteriorarea tesutului asociata cu COVID-19”, potrivit unui comunicat al Agentiei Europene a Medicamentului.

Compania americana Eli Lilly a cerut pentru Olumiant autorizarea medicamentului Kineret ca tratament pentru pacientii spitalizati cu COVID-19 care sunt conectati la aparate de respirat.

Simptome respiratorii imbunatatite

Potrivit unui studiu realizat anul trecut in Italia,  tratamentul cu anakinra ar imbunatati simptomele respiratorii si ar reduce semnele de furtuna de citokine la aproape trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19, suferinta respiratorie acuta si hiperinflamare. Potrivit cercetarii, pacientii care au forme grave ale bolii, inclusiv pneumonie, sufera de o reactie exagerata a sistemului imunitar cunoscuta sub numele de furtuna de citokine.

Rezultatul evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului ar putea fi disponibil in octombrie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.