Ai insomnii? Atentie, cand nu e bine sa iei Gerodorm!

2

Gerodorm – este utilizat pentru tulburari de somn care necesita tratament medicamentos. Înainte de a începe tratamentul trebuie insa eliminate cauzele somatice si de mediu care împiedica somnul. Atentie, cand nu e bine sa iei Gerodorm!

Gerodorm – durata tratamentului, daca se poate, numai cateva zile

Gerodorm, medicament care se elibereaza de medic pe reteta, dar poate fi utilizat necontrolat de pacientul chinuit de insomnie, este reprezentat de comprimate de culoare alba, rotunde, biconvexe, cu o linie mediana pe una dintre fete, astfel ca pastila poate fi mai usor taiata în doze egale. Fiecare comprimat contine cinolazepam 40 mg. Doza recomandata la adult este de un comprimat.

Durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil. În general, durata tratamentului variaza de la cateva zile pana la doua saptamani. Durata tratamentului, daca se poate, se va limita la numai cateva zile. Comprimatele de cinolazepam trebuie administrate întregi, cu o cantitate suficienta de apa, cu aproximativ 30 minute înainte de ora la care se doreste instalarea somnului. Medicamentul nu trebuie administrat imediat dupa o masa abundenta.

O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor cu insuficienta hepatica sau renala, hipoalbuminemie, insuficienta cardio-respiratorie, modificari cerebrale, varstnicilor si pacientilor cu stare generala de sanatate foarte alterata. Susceptibilitatea la cinolazepam poate fi crescuta la pacientii varstnici, pacientii cu leziuni cerebrale organice sau cu insuficienta respiratorie. La pacientii varstnici si la pacientii cu insuficienta hepatica si/sau renala doza initiala este de jumatate de comprimat, iar dozele trebuie calculate cu mare atentie – risc de aparitie a reactiilor paradoxale! Astfel, pot sa apara reactii precum neliniste, agitatie, iritabilitate, agresivitate, iluzii, furie, cosmaruri, halucinatii, psihoze si diferite forme de comportament inadecvat. La aparitia acestor reactii trebuie întrerupta utilizarea medicamentului. Aparitia acestor reactii este mai probabila la varstnici.

Gerodorm – contraindicatii. Afecteaza capacitatea de a conduce vehicule

Pe lista contraindicatiilor se gasesc:
– Hipersensibilitate la cinolazepam, alte benzodiazepine,
– Miastenia gravis,
– Insuficienta respiratorie severa,
– Sindrom de apnee în somn,
– Insuficienta hepatica severa,
– Intoxicatie acuta cu alcool etilic, hipnotice, analgezice, neuroleptice, antidepresive sau litiu,
– Dependenta de alcool etilic, sau de alte medicamente în antecedente sau actuala si consum de substante stupefiante legale sau ilegale,
– Copii,
– Sarcina si alaptare.

Consumul de alcool etilic trebuie evitat în timpul tratamentului cu Gerodorm. Acesta contine lactoza – pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

In plus, Gerodorm nu trebuie utilizat în timpul sarcinii si alaptarii.

Benzodiazepinele pot induce amnezie anterograda. Aceasta apare, de obicei, la cateva ore dupa administrarea medicamentului. Pentru a reduce acest risc, pacientul trebuie sa se asigure ca poate dormi fara întrerupere timp de 7-8 ore.

Gerodorm afecteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Din acest motiv, nu este recomandata conducerea vehiculelor sau implicarea în alte activitati care necesita un grad ridicat de concentrare, cum este folosirea utilajelor.

Reactiile adverse sunt grupate în functie de organe, aparate si sisteme. În ceea ce priveste incidenta, sunt disponibile doar date incomplete, astfel încat frecventele pot fi estimate doar într-o masura limitata. Efecte cum sunt somnolenta diurna, diminuare a vigilentei, diminuare a capacitatii emotionale,
confuzie, fatigabilitate, cefalee, vertij, slabiciune musculara, ataxie sau vedere dubla apar mai ales la începutul tratamentului si dispar de obicei la continuarea administrarii.

Share.

2 Comments

  1. Eu după ce iau o jumătate sau un sfert de comprimat dorm, (gerodorm),și mă trezesc odihnita și refăcută. După mine este un medic.bun ptr.cei trecuți de 65 de ani.Poate cine a scris articolul ne oferă o alta varianta.La 67 de ani am aflat ca exista acest medicament.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.