Ajutor de la Guvern pentru familiile victimelor din Colectiv

Ajutor de la Guvern pentru familiile victimelor din Colectiv

0

Guvernul a decis sa acorde ajutor familiilor victimelor tragediei din Colectiv si le acorda acestora  7.500 de euro lunar pentru cei dusi in strainatate. 6.000 de lei pe luna pentru rudele celor spitalizati in tara, conform MEDIAFAX.

Guvernul eloboreaza si un program complex de asistenta sociala pentru victimele si familiile acestora

Anuntul a fost facut luni dimineata de premierul interimar Sorin Cimpeanu, inaintea sedintei extraordinare a Guvernului.

Potrivit premierului interimar, familiile victimelor care au fost transferate in spitale din strainatate vor primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare, masa si alte cheltuieli, si 1.500 de euro pentru transport.

“Va fi o hotarare privind acordarea unui ajutor de urgenta familiilor victimelor tragicului eveniment din 30 octombrie. Mai exact, este vorba despre acordarea cu titlu de ajutor de urgenta a unei sume de 7.500 euro lunar fundamentata prin 30 de zile a cate 200 euro pe zi acordati pentru cazare, masa si alte cheltuieli membrilor familiilor victimelor. In mometul de fata avem 30 de victime internate in spitalele din strainatate, la care se adauga 1.500 euro cheltuieli de transport”, a declarat premierul interimar Sorin Cimpeanu, luni, intr-o sedinta extraordinara de guvern.

Primul-ministru interimar a precizat ca plata acestor sume urmeaza sa se faca in maximum 5 zile de la primrea solicitarii, adaugand ca au fost inregistrate mai multe solicitari din partea familiilor pacientilor transferati in strainatate, precum si solicitari din partea familiilor celor 83 de pacienti care sunt acum internati in spitalele din tara.

Rudele pacientilor internati in spitale din Capitala vor primi, la randul lor, 6.000 de euro pe luna, iar banii vor fi dati pe toata durata spitalizarii.

“Pentru acestia se acorda un sprijin tot cu titlul de ajutor de urgenta in valoare de 6.000 lei pe luna, deci 200 lei pe zi pentru cheltuieli de cazare si masa si alte cheltuieli”, a explicat Cimpeanu, precizand ca aceste sume se acorda pe toata durata spitalizarii, incepand cu ziua in care au fost internate victimele si in functie de numarul de zile de spitalizare, indiferent care este perioada.

Cimpeanu a precizat ca “este posibil” ca acest sprijun sa fie acordat din Fondul de rezerva al Guvernului.

“Este vorba de o suma de 1,145 miliarde lei, deci peste 250 de milioane de euro. Va spun asta pentru a va asigura ca exista disponibilitate financiara si nu sunt niciun fel de emotii pe acest palier”, a aratat Cimpeanu.

Guvernul interimar condus de Sorin Cimpeanu s-a reunit, luni, intr-o sedinta extraordinara, pentru a discuta programul de asistenta pentru ranitii din incendiul de la clubul Colectiv si pentru familiile acestora.

De asemenea, luni, la ora 18.00, premierul interimar se va intalni cu ambasadorii statelor UE, SUA si Canada, acreditati la Bucuresti.

In spitalele din Capitala sunt internate, luni, 83 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt in stare critica, sase in stare grava si 61 sunt stabilizati.

Dintre pacientii internati in spitale din Capitala, 35 au fost transportati spre unitati sanitare din strainatate, insa trei au decedat. Ultimul a fost bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care murit, duminica seara, dupa ce a intrat in stop cardiorespirator in aeronava care il transporta la o clinica din Elvetia si care a fost intoarsa din drum. Alti doi raniti au decedat sambata, dupa ce au ajuns in Olanda.

In urma incendiului produs in 30 octombrie in clubul Colectiv, 46 de persoane au decedat, iar alte aproximativ 150 au fost ranite si internate in spitale din Capitala.

Bilantul persoanelor decedate in urma tragediei din Clectiv a crescut la 46 luni dimineata, cand jurnalista si fotografa Teodora Maftei a murit la clinica din Israel, unde a fost transferata saptamana trecuta.

Guvernul va elabora un program complex de asistenta sociala pentru victime si familii

Ministerul Muncii elaboreaza un program complex de asistenta sociala care cuprinde reintegrarea sociala a victimelor, scolarizare si alte forme de sprijinire a victimelor incendiului de la clubul Colectiv, a anuntat, luni, premierul interimar Sorin Campeanu.

“Ministerul Muncii lucreaza la un program de asistenta complex, care sa cuprinda si reintegrarea pe plan social, scolarizare si alte lucruri”, a spus premierul interimar, luni, in sedinta extraordinara a Guvernului.

Anterior, mai multe cadre medicale implicate in tratarea ranitilor au precizat ca recuperarea psihologica si reintegrarea sociala a vicitimelor poate dura o perioada lunga de timp, chiar ani.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.