MS: al doilea caz confirmat de infectare cu Zika la un copil in Romania

0

Ministerul Sanatatii a primit confirmarea existentei unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetatean roman in afara tarii.

Este vorba, de data aceasta, de un copil de 10 ani, care locuieste cu familia in Guyana Franceza si venise in vizita la rude in Romania.

”Este vorba despre un baiat in varsta de 10 ani, care locuieste impreuna cu familia in Guyana Franceza de aproape doi ani. Copilul a sosit in Romania in data de 12 iulie in vizita la rude. O zi mai tarziu a manifestat urmatoarele simptome: febra, eruptii pe piele si mialgii. Simptomele au disparut in termen de 24 de ore. Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale ‘Dr. Victor Babes’ din Bucuresti. Date fiind simptomele si faptul ca locuieste intr-o zona cu transmitere activa a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost facute toate recomandarile specifice in acest caz. Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezenta virusului Zika’‘, se precizeaza intr-un comunicat al MS postat pe site-ul institutiei.

Directia de Sanatate Publica Ilfov a trimis miercuri dimineata o informare catre primaria localitatii unde locuieste familia baiatului si catre Consiliul Judetean, insotita de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti tantari.

Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei la un nivel minim si reaminteste ca Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Zika

De asemenea, MS reia recomandarile pentru cetatenii romani care calatoresc in zone cu transmitere activa a virusului Zika. Astfel, persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu risc trebuie sa stie ca acesta se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.

”Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt: utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatiei de pe eticheta lor), purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes, plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm’‘, se arata in comunicatul MS.

Totodata, se recomanda femeilor insarcinate care revin din regiuni cu transmitere activa a virusului Zika sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina. De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe, care au calatorit in aceste zone si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire, ar trebui sa se prezinte la medicul curant.

Share.

Leave A Reply