Al V-lea curs international de artroscopie a genunchiului (VIDEO)

0

Al V-lea curs international de artroscopie a genunchiului, care se desfasoara sub egida Societatii Europene de Chirurgie a Genunchiului, a fost un succes. Timp de patru zile, cursantii si specialistii in artroscopie, au asistat la sesiuni de hands on si interventii chirurgicale, foarte utile pentru pregatirea lor profesionala.

Cea de-a doua zi a inceput cu doua operatii live, o luxatie recidivata de rotula si o artroscopie pentru menisectomie, o ruptura  de menisc. Operatii uzuale, care sa-l faca pe auditor sa inteleaga care sunt pasii, care sun primii pasi. Cum se face, cum se instaleaza aparatura, cum se porneste aparatura , cum se verifica ca merge, cum se verifica setarile aparaturii, cum se fac abordurile, cum se face efectiv operatia, lucru care se face si pe partea de wet lab, deci partea ultima. Doar partea aceasta de pregatire a pacientului, instalarea aparaturii, instalarea instalarea pacientului, sunt lucruri care e foarte bine sa fie vazut si live de oamenii care nu fac asa ceva in clinica si care vor sa se apuce sa faca. Reactiile au fost positive, eu sper sa fie instructive.”, a spus  prof. univ. Radu Prejbeanu –  presedintele Societatii Romane de Ortopedie-Traumatologie.

12305969_1009203425809323_906311750_n

In cea de-a treia zi a cursului de artroscopie,  cursantii au asistat la o interventie complexa, rezolvata de unul dintre cei mai renumiti specialisti din domeniu.

12312205_1009203145809351_316638126_n

Cazul pe care l-am rezolvat astazi a fost unul foarte complex. A fost vorba despre o dislocare totala de genunchi. Ligamentele au fost distruse. De asemenea, pacientul a avut probleme cu alimentarea cu sange. D01.17 Am reconstruit ligamentele colaterale,   cu doua tendoane, pe care le-am luat de la celalalt genunchi, pentru ca, in aceasta situatie am avem nevoie, daca dorim sa reconstruim doua, trei , patru ligamente, avem nevoie de tesut, pentru a obtine un genunchi stabil. Ca sa rezolvam aceasta instabilitate grava, am fost nevoiti sa recoltam aceste doua ligamente, de la genunchiul sanatos. Este o procedura pe care am mai realizat-o de mai multe ori si de aceea am optat pentru aceasta.”, a spus prof. univ. dr. Andreas Weiler, profesor de ortopedie la Universitatea din Berlin.

12312398_1009203432475989_940548002_n

Anul acesta, cursul de artroscopie a genunchiului, de la Timisoara, a marcat doua  premiere nationale. Cursantii au avut ocazia sa deprinda anumite tehnici specifice, pe un simulator, achizitionat de Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” si au participat la sesiuni de antrenament, pe genunchi de animal.

IMG_0350

“Au fost facute exercitii pe simulatoare. De asemenea, au fost facute pe genunchi de bovine, care seamana cu genunchiul uman i-a ajutat foarte mult pe cursanti aceasta practica, deoarece, pentru a invata, trebuie sa lucreze, trebuie sa aiba parte de pregatire teoretica si mai ales de pregatire practica. Si atunci, lucrul pe simulatoare si pe genunchi de bovina, sub indrumarea noastra, eu cred si sunt sigur, de fapt, ca i-a ajutat foarte mult si ii va pregati pentru experienta lor chirurgicala ulterioara.”, a spus doctor Ioan Bogdan Codorean – Spitalul Militar Bucuresti.

IMG_0202

Este cel mai important curs de medicina sportiva si artroscopie, care are loc in Romania, datorita faptului ca acest curs este acreditat de Societatea Europeana de Chirurgie a Genunchiului si este rodul unei colaborari intre universitati, atat din tara, cat si din strainatate. Avem, in genral, lectori invitati din Germania, din Statele Unite, iar  din Romania participa reprezentanti ai Universitatii de Medicina “Victor Babes” din Timisoara, precum si din Bucuresti, de la Universitatea de Medicina “Carol Davila” si din universitatile din Sibiu si din Cluj. Cursul de adreseaza, in special,  incepatorilor in chirurgia artroscopica, care au sansa de a experimenta cu propriile lor maini, modele noi in chirurgia artroscopica cum functioneaza in realitate aceste lucruri. Este un curs interactiv, in care cursantii au parte atat de experienta tehnica si practica a instructorilor, cat si pot exersa propriile tehnici chirurgicale. Exista o serie de modele de pe animal, in care cursantul poate sa introduca si invata primele gesturi din chirurgia artroscopica, ceea ce creaza un curs extrem de solid si extrem de cautat.”, a spus Vlad Predescu – medic primar sef de sectie, Spitalul  Clinic Regina Maria.

IMG_0199

“Cursul e de foarte buna calitate. Participand la foarte multe cursuri europene, cred ca e extrem de redicat. Asta, in primul rand, datorita facultatii care e, lectorilor care sunt si, bineinteles, participantilor, care s-au dovedit a fi foarte interactivi pe parcursul cursului. Din ce am discutat cu acesti cursanti pe care i-am cunoscut, sunt medici rezidenti, dar am inteles ca sunt si doctori specialisti, care au venit fie din Bucuresti sau Italia, am inteles, sa deprinda un detaliu tehnic sau teoretic .”, a spus Mihai Vioreanu – medic primar Sport Surgery Clinic Dublin (Irlanda).

IMG_0375

Pentru a sublinia importanta cursului de artroscopie, organizat la Timisoara, Societatea Europeana de Chirurgie a Genunchiului a tinut sa fie prezenta la eveniment, prin intermediul secretarului ESSKA, profesorul Pietro Randelli.

IMG_0310

“Cred ca acest curs e foarte inovativ si interesant. Multi participanti vin din Europa la Timisoara, nu numai pentru a preda, ci si pentru invata. Deci, este foarte important sa sustinem aceasta initiativa, pentru ca, pentru a dezvolta o tara, trebuie sa pui accent pe educatie. Din acest motiv, societatea pe care o reprezint, il sprijina pe profesorul Radu Prejbeanu si initiativele sale, in domeniu. Viitorul, in artroscopie, este legat de efectuarea unor proceduri cat mai putin invazive, pentru a permite pacientilor sa isi reia rapid activitatea. Nu numai cand vorbim despre reluarea activitatii sportive, ci si cand ne referim la activitati de biro, de exemplu. Daca recuperarea postoperatorie e mai scurta, acest lucru are influenta asupra aspectelor socio-economice, in general.”, a spus prof. Pietro  Randelli –  Societatea Europeana de Chirurgie a Genunchiului (ESSKA).

IMG_0213

Organizatorii spera ca la urmatoarea editie a cursului, sa poata oferi cursantilor si posibilitatea de a-si exersa deprinderile,  pe genunchi de cadavru uman, asa cum se intampla in alte tari europene.

IMG_0014

“Avem o singura problema.  Problema este o problema politica. Legea, in Romania, nu permite… in momentul in care facem chirurgie pe cadavru, sa il taiem in bucati. Se considera ilegal, motiv pentru care, daca vrei sa faci o desectie, trebuie sa ai la dispozitie un intreg cadavru, ca la catedrele de anatomie. Speram ca ajutorul politicienilor, deputatilor si senatorilor, care pot initia proiecte de lege, sa ajute la schimbarea, modificarea legii, sa putem face acest gen de cursuri pe genunchi  de cadavru sau si alte articulatii care sa permita mult mai usor antrenarea tinerilor nostri chirurgi si nu numai.”, a spus prof. univ. Radu Prejbeanu –  presedintele Societatii Romane de Ortopedie-Traumatologie.

IMG_0393

La cea de-a cincea editie a Cursului de Artroscopie a Genunchiului de la Timisoara au participat instructori si cursanti din Romania, Austria, Grecia, Italia, Germania, Iranda, Marea Britanie si Serbia.

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.