Alaptarea: ce probleme pot aparea la inceputul alaptarii

Alaptarea: ce probleme pot aparea la inceputul alaptarii

0

Chiar daca se zice ca alaptarea este un proces natural, nu este usor pentru toata lumea. Ca orice lucru natural, si alaptarea este un proces care trebuie invatat.

Alaptarea: Care sunt cele mai frecvente probleme care pot aparea?

Cele mai frecvente probleme care pot sa apara in mometul din care se incepe alaptarea pot fi diferite, insa se pot si rezolva, avand in vedere faptul ca este foarte important ca bebelusul sa fie alaptat.

OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda ca alaptarea exclusiva sa dureze pana la 6 luni, iar apoi sa fie continuata, alaturi de o diversificare corecta, pana la varsta de 2 ani sau mai mult.

Alaptarea: durere in timpul alaptarii

La primele incercari, este normal ca mamelonul sa doara in timpul alaptarii. Daca durerea persista mai mult de un minut dupa ce s-a terminat alaptarea, atunci este bine sa se verifice pozitia.

Solutie: Este bine ca gura bebelusului sa acopere mai mult zona inferioara a areolei decat pe cea superioara. Pentru a ajuta bebelusul sa fie asezat corect la san, se va indeparta bebelusul de la san cu ajutorul degetului aratator, apoi il vom ajuta sa apuce corect areola mamara.

Vom stii daca bebelusul este pozitionat corect atunci cand barbia si nasul lui ating sanul si buzele lui acopera o suprafata mai mare a sanului.

alaptarea

Alaptarea: mameloane fisurate

Mai multe pot fi cauzele unor mameloane fisurate: candidoza, piele uscata, pozitionare necorespunzatoare. La inceputul alaptarii pot sa apara sangerari cand bebelusul invata sa suga. Chiar daca sunt neplacute, acestea nu vor afecta nou-nascutul.

Solutie: pozitionarea bebelusului este foarte importanta, si atunci este bine sa verificam daca in gura bebelusului se afla zona inferioara a areolei. Nu este bine sa se aplice medicamente, creme sau alcool pe mamelon. Daca problema este mai grava, atunci se poate folosi creme pe baza de lanolina sau mameloane din silicon.

Alaptarea: canale mamare infundate

Din cauza ca laptele nu este drenat complet canalele mamare se pot infunda. Pot sa apara dureri si senzatie de caldura, care sun semne ale unei infectii. Un sutien prea stramt poate provoca infundarea canalelor mamare.

Solutie: comprese calde pe sani inainte de alaptare si cat mai multa odihna. Se poate face si un masaj usor pentru a stimula deplasarea laptelui. Deasemenea, si dusurile calde aplicate pe sani pot sa ajute.

Canalele mamare infundate nu reprezinta un pericol pentru copil deoarece laptele uman contine antibiotice naturale.

Alaptarea: angorjarea sanilor

Furia laptelui sau angorjarea sanilor poate sa ingreuneze alaptarea la san.

Solutie: Inainte de alaptare e bine sa se mulga usor o cantitate mica de lapte pentru a putea ajuta laptele sa curga si pentru a inmuia sanul. Astfel, bebelusului ii va fi mai usor sa suga. Cu cat se face mai des alaptarea cat atat angorjarea sanilor va scadea.

Alaptarea: mastita

Mastita este o infectie cu o bacterie a sanilor. Simptomele unei mastite sunt: febra si durere de sani. Mastita poate aparea in primele saptamani de alaptare din cauza ranilor de la mameloane, canale mamare infundate sau angorjarea sanilor.

Solutie: antibiotice in cazul prezentei bacteriei cauzatoare a infectiei, golirea periodica a sanilor prin alaptare sau pompare, Copilul este cea mai eficienta pompa pentru golirea sanilor. Copilul se poate hrani in siguranta cu lapte de la mama deoarece orice bacterie va fi distrusa de sucurile digestive ale acestuia.

In cazul mastitei se recomanda continuarea alaptarii.

Alaptarea: candidoza

O ciuperca din gura bebelusului, candidoza, se poate extinde pe sani. Candidoza poate provoca mancarimi, usturime si iritatii.

Solutie: medicatie antifungica pentru sani si pentru gura bebelusului, tratament care trebuie administrat simultan mamei si copilului. In caz contrar, infectia va reaparea.

Alaptarea: lapte putin

Alaptarea functioneaza pe principiul: cerere si oferta. Cu cat veti alapta mai des, cu atat organismul vostru va produce mai mult lapte.

Solutie: Alaptareafrecventa si pomparea manuala pot ajuta la cresterea cantitatii de lapte.

Alaptarea: bebelusul adoarme la san

In primele luni dupa nastere bebelusul este foarte somnoros, si va adormi in timpul alaptarii.

Solutie: Cand bebelusul incetineste suptul iar ochii i se inchid indeparteaza-l de la san si ajuta-l sa regurgiteze, gadila-i piciorusele sau vorbeste-i in timp ce-l mangai pe spate, iar apoi muta-l la celalalt san.

Pe masura ce copilul creste acesta va fi capabil sa ramana treaz mai mult timp.

Alaptarea: mameloane ombilicate/plate

Daca se strange usor mamelonul intre degetul mare si cel aratator iar mamelonul se retrage atunci inseamna ca aveti mameloane ombilicate/plate.

Solutie: Daca bebelusul continua sa intampine probleme la hranire, incearca sa folosesti mameloane din silicon.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.