Alaptarea - poate elimina riscul de cancer ovarian

Alaptarea – poate elimina riscul de cancer ovarian

0

1727_articolS-a tot vorbit despre beneficiile alăptării asupra bebeluşului, însă acestea există şi în cazul mamei. Una dintre ele este aceea că riscul de cancer ovarian aproape că dispare dacă femeia are mai mulţi copii şi îi hrăneşte pe toţi la sân.

În ţări precum SUA, acest tip de cancer este al nouălea cel mai răspândit în rândul femeilor, fiind şi a cincea cauză a mortalităţii. O explicaţie este aceea că este rareori depistat. Numai 20% din tumori sunt descoperite în stadiu incipient, relatează Medical Daily. Simptomele, respectiv durerea abdominală, senzaţia de saturaţie apărută imediat şi vizitele frecvente la toaletă sunt întâlnite în cazul multor afecţiuni.

Studiul de faţă a fost derulat la Universitatea Curtin din Australia şi a presupus examinarea şi chestionarea a 493 de subiecte diagnosticate cu cancer ovarian şi a altor 472 de femei internate pentru diverse probleme, fără legătură cu această boală. Vârste medie a voluntarelor a fost de 59 de ani.

În urma comparării datelor, s-a ajuns la concluzia că femeile care alăptaseră mai mult de 13 luni aveau o protecţie de 63% în fata bolii, comparativ cu cele care îşi hrăniseră copilul la sân pentru mai puţin de 7 luni. Protecţia femeii în fata bolii s-a dovedit a fi mai mare direct proporţional cu perioada de timp în care alăptase.

Astfel, o femeie care a avut trei copii şi care îi hrănise la san, în total 31 de luni, a ajuns să fie protejată de cancerul ovarian în proporţie de 91%, comparativ cu o alta, care a alăptat numai 10 luni.

Se crede că alăptatul previne acest tip de cancer deoarece întârzie ovulaţia. Cu cât mai multe ovulaţii au loc, cu atât riscul de mutaţii ale celulelor crester, mărind riscul instalării bolii.

Sursa: ziare.com

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.